Welke order types zijn er bij het beleggen?

Order types beleggen
Wanneer je een aandeel of ETF wilt kopen krijg je te maken met verschillende order types. Maar welke van de 4 mogelijke order types moet je nou kiezen? In dit artikel worden de order types uitgebreid behandeld.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Zodra je weet en besloten hebt om te starten met beleggen en ook weet in welk aandeel (Of ETF) je wilt beleggen, is de volgende stap het plaatsen van een order. Vanaf hier krijg je verschillende mogelijke order types te zien die je kan uitvoeren bij het kopen & verkopen van een aandeel..

In dit artikel worden de verschillende order types behandeld, wat ze zijn en hoe je na het lezen van dit artikel weet hoe je een order kan plaatsen.

Order types beleggen

Limit order

De eerste en meest gebruikte order type is de Limit order. Bij een Limit order bepaal je vooraf hoeveel aandelen je wilt kopen of verkopen en tegen welke prijs je dat wilt doen.

Stel, je wilt een aandeel Tesla kopen. De koers is op dat moment $705 dollar, maar je wilt er maximaal $690 voor betalen. Dan kan je een Limit order inleggen om een aandeel Tesla te kopen voor $690 dollar. Wordt die koers bereikt, dan wordt de order uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat je de koers zelf niet meer in de gaten hoeft te houden.

Voorbeeld van een Limit order

Bekijk het voorbeeld hieronder. Dit is een voorbeeld van de Tesla koers. Wanneer het aandeel $705 kost, plaats je een Limit order van $690, na verloop van tijd bereikt de koers van Tesla een prijs van $690. Op dat moment wordt de order uitgevoerd.

Limit order voorbeeld

Een ander voordeel van een Limit order is dat je altijd van tevoren weet wat de maximale prijs zal zijn. Het kan ook gebeuren dat het aandeel Tesla helemaal niet naar $690 zakt. Als je voor een bedrag kiest wat ver van de huidige koers af ligt, dan is de kans aanwezig dat het lang duurt voordat de order wordt uitgevoerd, of zelfs dat het helemaal niet gebeurt.

Market order

Een tweede optie is de Market order. Dit betekent dat je direct een aandeel koopt of verkoopt tegen de huidige marktprijs. Een Market order wordt ook wel bestens order genoemd. Bij het gebruiken van de Market order kan je alleen maar het aantal stuks opgeven, de prijs kan niet vooraf worden bepaald omdat je een aandeel bij een Market order direct koopt of verkoopt tegen de marktprijs.

Voorbeeld Market order

Om het makkelijk te houden wordt weer het voorbeeld van Tesla gebruikt. In plaats van dat je een prijs opgeeft wanneer je Tesla wilt kopen, koop je Tesla nu tegen de huidige marktprijs (Bij de witte verticale lijn voor $710). Het kan hierna voorkomen dat Tesla verder doorzakt wat in het voorbeeld gebeurt.

Market order voorbeeld

Een Market order kan ook worden geplaatst als de beurs gesloten is. Hierbij moet je wel opletten dat de prijs waarmee het aandeel de dag heeft afgesloten kan afwijken van de prijs van het aandeel waarmee het de volgende beursdag mee opent.

Stoploss order

Order types kunnen ook gebruikt worden om snel te reageren op veranderingen op de markt. Wanneer je 100 aandelen hebt van €10,- per stuk en wilt uitstappen wanneer de koers flink daalt, bijvoorbeeld als het aandeel onder de €8 komt. Dan kan je met een Stoploss order je verlies beperken.

Met de Stoploss order worden je aandelen automatisch via een Market order verkocht indien de koers de €8 bereikt. Op deze manier hoef je de koers niet constant in de gaten te houden en wordt je verlies hiermee zo beperkt.

Je moet er wel rekening mee houden dat de Stoploss order ook voor minder dan €8 kan worden uitgevoerd. Het kan voorkomen dat er slecht nieuws is over het bedrijf waar je 100 aandelen van hebt terwijl de beurs gesloten is. Bij de volgende beursdag kan dat betekenen dat de koers zeer laag opent op bijvoorbeeld €6, dan wordt de Stoploss order pas uitgevoerd en worden je aandelen verkocht.

Stoplimit order

Om de Stoplimit order uit te leggen houden we hetzelfde voorbeeld aan als hierboven. Het kan dus voorkomen dat je aandelen alsnog voor minder dan €8 verkocht worden door veranderingen die buiten de beurstijden plaatsvinden. Om dit te voorkomen kun je naast een Stoploss order ook een Stoplimit order plaatsen van bijvoorbeeld €6. Het aandeel zal dan alleen verkocht worden bij een koers tussen de €8 en €6. Wanneer de koers lager is dan €6 dan zal de order niet worden uitgevoerd.

Order termijn

Wanneer je bepaalt hebt welke van de vier order types je wilt gebruiken kun je ook kiezen tussen een dagorder en een doorlopende order. Bij een dagorder is de order slechts een dag geldig. De order wordt automatisch verwijderd als de koers niet je gewenste bedrag behaald. Bij een doorlopende order blijft de order geldig tot het aandeel wel het gewenste bedrag heeft behaald.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen