Wat is een SPAC? Alles wat je moet weten over deze nieuwe vorm van investeren!

De laatste tijd zie je het steeds vaker voorkomen, een SPAC die de beurs betreedt. Maar wat is zo'n SPAC eigenlijk?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

De laatste tijd zie je het steeds vaker voorkomen, een SPAC die de beurs betreedt. Maar wat is eigenlijk zo’n SPAC?

Wat is een SPAC?

Een SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Companies, of te wel een speciaal overnamebedrijf. SPAC’s zijn bedrijven die naar de beurs gaan om kapitaal op te halen. De oprichters van zo’n bedrijf gaan daarna op zoek naar een bestaand bedrijf om over te nemen met het kapitaal dat ze hebben ontvangen van de aandeelhouders.

SPAC’s worden ook wel blanco cheque bedrijven genoemd omdat ze vaak geen gedefinieerd overnamedoel hebben wanneer ze worden opgericht.

Wist je dat bijna de helft van de beursgangen in Amerika in 2020 tot stand zijn gekomen via SPAC’s

Hoe werkt een SPAC?

Een SPAC wordt gezien als overnamebedrijf. Het is zelf een onderneming zonder geschiedenis en ook zonder bedrijfsactiviteiten. Het hoofddoel van een SPAC is om een bedrijf over te nemen dat snel naar de beurs wil gaan.

Wanneer de SPAC op de beurs komt wordt er vaak een introductieprijs gehanteerd van $10 per aandeel, waarna de oprichters opzoek gaan naar een bedrijf om over te nemen.

Een SPAC heeft ten opzichte van een normale IPO (beursgang van een bedrijf) meerdere voordelen:

  1. Sneller de beurs op kunnen
  2. Het kost minder geld dan een normale beursgang
  3. Er ontstaat veel hype en het trekt veel investeerders aan

De oprichters van de SPAC hebben vervolgens twee jaar de tijd om een bedrijf over te nemen. Wanneer dit gelukt is neemt het overgenomen bedrijf de beursnotering over.

Als de SPAC geen overnamepartner kan vinden wordt de SPAC opgeheven. De oprichters van de SPAC moeten vervolgens de onderneming liquideren en het kapitaal weer uitkeren aan de aandeelhouders.

SPAC 2021

Risico’s van een SPAC

SPAC’s kennen meer risico dan normale aandelen en ETF’s. Wanneer je namelijk in een SPAC investeert, beleg je aanvankelijk niet in een bedrijf of een product, maar in de oprichters achter zo’n SPAC. Daarnaast heb je geen idee welk bedrijf de oprichters gaan overnemen.

Daarnaast kan het maximaal 24 maanden duren voordat je belegde geld in een echt beursgenoteerd bedrijf zit. Waarna de 24 maanden bijna voorbij zijn kan het ook voorkomen dat de oprichters van de SPAC minder kieskeurig worden en een minder goed bedrijf overnemen.

SPAC’s zijn sinds vorig jaar weer helemaal hip geworden en er ontstaat veel hype rondom SPAC’s. Veel Youtubers en andere ‘beleggingsguru’s’ hebben het over SPAC’s en dat je er makkelijk 100% rendement mee kan behalen. Echter, SPAC’s zijn zeer risicovol en is het belangrijk dat je ook altijd je eigen onderzoek doet en niet zomaar adviezen van andere overneemt.  Ook zijn SPAC’s zeer volatiel waardoor sterke stijgingen afgewisseld kunnen worden met flinke dalingen.

Groei SPAC 2020

Over het algemeen doen SPAC’s het middelmatig. Uit onderzoek van Marketwatch behalen IPO’s betere rendementen dan SPAC’s.

Voordelen van het beleggen in een SPAC

Het beleggen in SPAC’s kent natuurlijk ook een aantal voordelen:

  1. SPAC’s zijn in het begin relatief goedkoop. Voor $10 per aandeel bezit je al een SPAC.
  2. Rendement. Met een SPAC kan je een flinke klapper maken wanneer de overname gelukt is.
  3. Je kan niet investeren in een IPO voor de beursgang, maar dit kan wel met een SPAC.

Eigen mening

SPAC’s zijn erg speculatief en volatiel. Je geld staat voor een poosje stil in een belegging zonder enige historie en resultaat. Je moet dus veel vertrouwen hebben in het management van een SPAC dat ze een goede deal sluiten met een bestaand bedrijf. Wel kan je mooie rendementen behalen met een SPAC, maar kan dit ook tegenvallen. Doe ook altijd eerst je eigen onderzoek voordat je in een SPAC stapt (Dat kan via: https://spactrack.net/) en laat je niet gek maken door ‘beleggingsguru’s en Youtubers die beloven dat je 100% rendement zal behalen op een bepaalde SPAC.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen