Wat is een REIT en in welke kan je beleggen?

REIT foto
Waar staat een REIT voor en in welke REIT's kan je beleggen? In dit artikel vertel ik meer over deze speciale rechtsvorm en welke rendementen ze hebben.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Op beleggingspagina’s of in het nieuws kom je vaak het woord REIT tegen, maar wat is het eigenlijk en in welke kan je beleggen?

Wat is een REIT?

Een REIT staat voor Real Estate Investment Trust en is een bedrijf dat inkomsten genereert door het bezit en de productie van onroerend goed. Het is een onderneming die inkomsten verwerft uit het kopen, uitbaten en verkopen van vastgoed. Deze inkomsten worden vervolgens gedeeltelijk in de vorm van dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Je komt ze voornamelijk tegen in Amerika en is daar ook een rechtsvorm. Ook zijn sommige real estate investment trusts verhandelbaar op de beurs.

De meeste REIT’s zijn gespecialiseerd in een stukje van de gehele vastgoedsector. Zo zijn ze onder andere onder te verdelen in ondernemingen in de hypotheekmarkt, woningmarkt, retailmarkt, gezondheidssector en voor datacenters.

In Amerika geldt een apart belastingregime voor Real Estate Investments Trusts. Hiervoor moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Rond de 75% van het vermogen moet worden belegd in onroerend goed.
  • Ze moeten worden beheerd door minimaal 1 directeur.
  • Minimaal aantal aandeelhouders
  • Ze zijn verplicht om zo’n 90% van hun belastbare inkomen uit te keren aan aandeelhouders.

REIT interessant als belegging

REIT’s hebben een grote aantrekkingskracht omdat ze zo’n 90% van hun inkomen in de vorm van dividend aan hun aandeelhouders moet uitkeren, wat ertoe leidt dat sommige REIT’s een dividendyield hebben van 10% of hoger. Daarnaast zijn er een aantal real estate investment trusts die maandelijks dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Ideaal dus om een stabiel inkomen te genereren!

Als je wilt starten met beleggen in vastgoed is een REIT voordeliger dan voor het kopen van eigen vastgoed. Zo kan je beginnen met kleine bedragen en heb je geen hoge opstartkosten nodig. Daarnaast kan je ieder moment in- of uitstappen in een real estate investment trust en heb je meer spreiding door de belegging in meerdere vastgoedobjecten.

Voorbeeld van een REIT

De bekendste Amerikaanse REIT is Realty Income (Ticker: O). Dit komt voornamelijk doordat ze maandelijks dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Realty Income heeft meer dan 6500 vastgoedobjecten verspreid over Amerika, Puerto Rico en het Verenigd Koninkrijk. Het portfolio van Realty Income bestaat voornamelijk uit supermarkten, drogisterijen en dollar stores.

Realty Income Logo

Naast dat ze maandelijks dividend uitkeren hebben ze ook al 23 jaar lang het dividend verhoogd! De dividendyield is rond de 5% en de laatste 5 jaar is het dividend met meer dan 4% gestegen!

Hoe zit het met het rendement op REIT’s?

Uit onderstaande afbeelding is te zien dat REIT’s de afgelopen 20 jaar (1998 – 2018) het erg goed hebben gedaan. Ze hebben een gemiddeld rendement van 9,9%, tegenover 5,6% van de S&P 500 en een kleine 1,9% voor de gemiddelde belegger.

JP Morgan returns

Wat zijn de risico’s van het beleggen in REIT’s?

Naast de mooie rendementen die de REIT’s de afgelopen 20 jaar hebben gedaan zijn er ook risico’s te vinden bij het beleggen in deze rechtsvorm.

Problemen met huurders

Ten eerste kunnen de real estate investment trusts problemen krijgen met huurders. Hierbij kan het voorkomen dat huurders moeite hebben om hun huur te betalen. Als het gaat om een grote huurder die een aanzienlijk belang heeft van het totale portfolio van de onderneming is er al snel een probleem.

Wetgeving

Ten tweede heeft de wetging een invloed. Als er iets wordt aangepast aan de speciale belastingregimes voor REIT’s, zal dit direct gevolgen hebben voor de koersen. Tenslotte is er het wetgevingsrisico. Het moment dat er gesleuteld zou gaan worden aan de speciale belastingregimes, zal dat direct gevolgen hebben voor de koersen van deze rechtsvorm.

Schulden

Als laatste heeft een real estate investment trust vaak hoge schulden op de balans staan, met wel hoge waarde aan bezittingen. Hieruit volgt een risico dat de rente omhooggaat, waardoor de leningen moeilijker af te betalen zijn.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen