Wat is een NFT? De nieuwste eye-opening hype in cryptoland!

Wat is een NFT
Sinds kort is er een nieuwe hype ontstaan in cryptoland, NFT's. Maar wat is een NFT, waar kan je ze kopen en hoe is de hype ontstaan?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Er is sinds een maand weer een nieuwe hype ontstaan in cryptoland: De komst van NFT’s. Maar wat zijn het eigenlijk en waar kan je ze kopen?

Wat is een NFT?

NFT is een afkorting voor non-fungible token en betekent dat de token niet vervangbaar is, dus uniek. Bij cryptocurrencies, zoals bitcoin en ethereum zijn tokens gelijk aan elkaar. Wanneer jij 1 bitcoin ruilt voor een andere bitcoin is de waarde gelijk aan elkaar en zijn ze niet van elkaar te onderscheiden. Dit in tegenstelling tot een non-fungible token, deze kan je niet onderling met elkaar uitwisselen en zorgt voor digitale schaarste.

Je kan een non-fungible token zien als een schilderij waarbij er slechts één exemplaar van is. De achterliggende technologie is net als bij de bitcoin de blockchain. Elke NFT bevat specifieke informatie waardoor het verschillend is van een andere non-fungible token, en zo ook makkelijk controleerbaar. Via de blockchain technologie kan er makkelijk achterhaald worden wie de non-fungible token bezit en welke mogelijke nep verzamelobjecten verspreid worden.

Voorbeelden van NFT’s

Op dit moment vinden er verschillende projecten plaats om NFT’s aan te bieden voor gebruikersscenario’s, zoals diploma’s, licenties, digitale identiteit, gaming en meer.  

Ook worden non-fungible tokens gezien als verzamelobject. Denk maar eens aan vroeger toen je postzegels of voetbalplaatjes spaarde van Panini en de Albert Heijn. Zo’n verzamelobject kan zeer kostbaar voor je zijn, en ook zeker emotioneel. Ook brengt het een stukje status met zich mee, jij bent namelijk de enige die een bepaald verzamelobject bezit.

Bekende merken bieden NFT’s aan

NFT’s werden voor het eerst populair in 2018 door CryptoKitties, een kleurrijke blockchaingame waarin spelers hun eigen unieke katjes konden kopen, fokken en verkopen. De duurste kat werd verkocht voor maar liefst $170.000! Inmiddels worden er duizenden katjes aangeboden om te kopen.

NFT Cryptokitties
Cryptokitties aangeboden

Ook grote merken zoals Nike, Louis Vuitton en de basketbalcompetitie NBA ook hun digitale goederen en diensten aan via NFT’s. Met NBA Top Shot kan je uniek beeldmateriaal aanschaffen van hoogtepunten uit NBA-wedstrijden.

NFT NBA
Bieding op een token van de NBA Top Shot van LeBron James

Een van de bekendste platformen waar je non-fungible tokens kan kopen en aanbieden zijn Mintable en OpenSea. Hier worden tokens aangeboden gebaseerd op games, kunst en muziek.

Eerder in maart werd ook een digitaal schilderij van kunstenaar Beeple verkocht voor maar liefst $69 miljoen. Hieronder is het schilderij te zien.

Beeple verkoopt NFT voor 69 miljoen

Risico’s van NFT’s

Door de enorme hype van NFT’s worden veel goederen en diensten nu ook via non-fungible tokens aangeboden. Toch is het maar de vraag hoelang deze hype blijft bestaan en welke tokens daadwerkelijk meer waard zullen worden. Business Insider heeft ook onderzocht dat non-fungible tokens vaak veel verborgen kosten met zich meebrengen.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen