Wat is de Dividend Yield van een bedrijf?

Dividend yield berekening
De dividend yield is een makkelijke tool om bedrijven onderling met elkaar te vergelijken. Daarnaast kan je zien hoeveel rendement je ontvangt qua dividend van een bedrijf.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Als beginnende belegger kan het in het begin moeilijk zijn om verschillende aandelen met elkaar te vergelijken en te achterhalen welke aandelen ondergewaardeerd zijn. Beleggingsratio’s stellen je in staat om verschillende bedrijven snel met elkaar te vergelijken met een eenvoudige berekening. Dit kan je ook veel tijd schelen als je geen zin hebt om allerlei jaarverslagen door te nemen van verschillende bedrijven.

Na mijn eerdere artikel over de P/E Ratio ga ik het in dit artikel hebben over de Dividend Yield.

Wat is de Dividend Yield?

De Dividend Yield, ook wel in het Nederlands dividendrendement genoemd, is een percentage die aangeeft hoeveel een bedrijf elk jaar aan dividend uitkeert in verhouding tot de huidige aandelenkoers. Het percentage geeft aan welk rendement het op aandelen uitgekeerde dividend opbrengt.

De ratio is een schatting van het dividendrendement van een aandeleninvestering. Let op: de ratio is niet van toepassing wanneer een bedrijf geen dividend uitkeert.

Berekening van de Dividend Yield

De dividend yield van een bedrijf is te berekenen door het dividend per aandeel te delen door de huidige waarde van het aandeel.

Berekening Dividend Yield

Hieronder de berekening van het huidige dividendrendement van Coca-Cola.

BedrijfDividend per aandeelHuidige koers van het aandeelDividend Yield
Coca-Cola$1,68$54.473,08%

Uit de berekening van Coca-Cola blijkt dat wanneer je een aandeel Coca-Cola bezit, je 3% rendement ontvangt op het dividend dat je krijgt uitgekeerd. Wanneer het dividend van een aandeel niet wordt verhoogd of verlaagd, zal de dividend yield stijgen wanneer de prijs van het aandeel daalt. En omgekeerd, de yield zal dalen als de prijs van het aandeel stijgt. Het komt vaak voor dat het dividendrendement er ongewoon hoog uitzien voor aandelen die snel in waarde dalen.

Dividend yield bedrijven

Waar kan je de Dividend Yield vinden?

Als je geen tijd hebt om een berekening te maken van de dividend yield kan je deze ook gemakkelijk vinden op beleggingssites zoals Yahoo Finance. Je zoekt een aandeel op en bij summary zie je het dividendrendement staan.

Wat is de Forward Dividend Yield?

Naast het dividendrendement zijn beleggers vooral geïnteresseerd in de toekomst. Daarom is er ook nog een andere dividendratio die van belang is, namelijk de forward dividend yield. De forward dividend yield is een schatting van het dividend over een jaar, uitgedrukt als een percentage van de huidige aandelenkoers. Het verwachte dividend van het jaar wordt gemeten door de meest recente dividendbetaling van een aandeel te nemen en dit op jaarbasis te berekenen. Dit is voor beleggers interessant om een afweging te maken of het dividend het jaar daarna ook nog stabiel blijft.

Wat zijn de risico’s van een hoge Dividend Yield?

Het klinkt aantrekkelijk om op zoek te gaan naar bedrijven met de hoogste dividend yield, je ontvangt daarmee natuurlijk het hoogste rendement. Maar toch moet je hiermee goed oppassen. Je moet je afvragen hoe het komt dat het bedrijf zo’n hoge yield heeft. In sommige gevallen kan een hoog dividendrendement duiden op een bedrijf in nood. De yield is hoog omdat de aandelen van het bedrijf zijn gedeeld als reactie op financiële problemen. Dit heeft als gevolg dat een bedrijf zijn dividend kan verlagen of zelf schrappen met een poging om voldoende cash te behouden. Dit zou op zijn beurt de aandelenkoers van het bedrijf nog lager kunnen maken.

Wat is een goede Dividend Yield?

Het huidige gemiddelde dividendrendement van de S&P 500 is 1,45%. Dit is wel het laagste punt in de afgelopen 5 jaar. Gemiddeld schommelde het tussen 2017 en 2020 tussen de 2%. Hiermee kan er geconcludeerd worden dat bedrijven met een ratio boven de 2% als bovengemiddeld kunnen worden beschouwd.

Dividend yield S&P 500

De Dividend yield is een goede ratio om een bedrijf te waarderen die dividend uitkeert. Maar het is slechts één factor waar je naar moet kijken. Andere factoren, zoals marktomstandigheden, de financiële gezondheid van het bedrijf en schommelingen van de aandelenkoers, kunnen als evaluatiemiddel worden gebruikt voor de geldigheid van de yield.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen