VWRL ETF – Alles wat je moet weten over deze wereldwijde ETF

spreiding VWRL
Veel Nederlandse beleggers, waaronder ik, beleggen in de VWRL. Maar wat moet je weten over deze wereldwijde ETF?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik maandelijks investeer in de VWRL ETF. Ook onder andere Nederlandse beleggers is dit een enorm populaire ETF. In dit artikel leg ik je daarom graag uit waarom ik erin investeer en wat je nog meer moet weten over deze ETF.

spreiding VWRL

Wat is de VWRL

De VWRL is een afkorting van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met ISN IE00B3RBWM25 en is te verhandelen op de Euronext in Amsterdam bij DEGIRO en bij BUX Zero. De VWRL is in handen van de Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard. Het unieke aan Vanguard is dat ze niet streven naar winst, maar alleen de kosten voor het vermogensbeheer bij jou als belegger in rekening brengen. Hierdoor zijn de kosten in verhouding met andere vermogensbeheerders laag waardoor dit minder drukt op je rendement. Toch aardig van ze?!

Uit de naam van de ETF valt gelijk het woord All-World op. Het is namelijk een wereldwijde ETF die de gehele aandelenmarkt volgt. Met het kopen van deze ETF koop je eigenlijk een hele mand met aandelen verspreid over de hele wereld. Zo volg je de gehele wereldeconomie.

Spreiding VWRL

De VWRL spreidt zich over bedrijven over de gehele wereld, maar ook over de verschillende branches. Op dit moment zitten er 3461(!) verschillende aandelen in de ETF. Doordat er zoveel bedrijven uit verschillende sectoren in de VWRL zitten merk je amper iets als het met een bepaalde bedrijfstak slechter gaat. Dit kan namelijk gemakkelijk opgevangen worden door de andere bedrijven. In de ETF zitten ook de grootste en meest bekende bedrijven ter wereld bij zoals Apple, Microsoft en Tesla. Ook heb je er minder bekende bedrijven tussen zitten uit Mexico, Qatar en Singapore.

Hieronder een overzicht van de 10 grootste holdings in de ETF. De 10 grootste aandelen hebben een totale weging van 14,52% op de gehele ETF.

Aandeel% van totaal
Apple3,58%
Microsoft 2,78%
Amazon2,30%
Facebook1,10%
Tesla 0,89%
Alphabet Class A 0,87%
Alphabet Class C0,85%
Taiwan Semicondutor Manufacturing0,76%
Tencent0,70%
Johnson & Johnson0,69%

Naast de grote spreiding van de aandelen zit de ETF ook in vele landen. Hieronder een overzicht van de top 10 landen waar de ETF in zit.

Land% van totaal
Verenigde Staten56%
Japan7,4%
China5,1%
Verenigd Koninkrijk4,1%
Frankrijk2,8%
Duitsland2,6%
Zwitserland2,6%
Canada2,3%
Australië2,1%
Korea1,8%
Nederland heeft een weging van 1,1% in de VWRL

Uit de tabel is af te lezen dat 56% van de bedrijven in de VWRL uit de Verenigde Staten komt. Dit lijkt veel, maar de ETF is ook ingedeeld op basis van de grote van de economie in een land en de VS heeft de grootste economie ter wereld.

Naast de verschillende landen waar de ETF in zit is het ook verspreid naar verschillende sectoren. Hieronder een overzicht van de verschillende sectoren waar de VWRL in zit.

Sector% van totaal
Technolgie22%
Consumentendiensten16,1%
Financieel1,7%
Industrie en nijverheid13,3%
Gezondheidszorg11,4%
Consumptiegoederen6,6%
Basismaterialen4,1%
Telecommunicatiediensten3,7%
Olie en gas (Energie)3,3%
Nutsbedrijven3,0%
Vastgoed2,8%

Herbalancering VWRL

De bovenstaande tabellen zijn gebaseerd op de gegevens van 31 december 2020 en kunnen later afwijken. Dit komt omdat er twee keer per jaar door Vanguard een herbalancering plaats vindt. Hierbij wordt er gekeken naar de verdeling van de ETF en worden er nieuwe posities gekocht en verkocht.

Rendement VWRL

Nu je weet wat de VWRL is en hoe de spreiding eruit ziet gaan we kijken naar het rendement van de afgelopen jaren, ook niet onbelangrijk! De VWRL is pas in mei 2012 opgericht en kent daardoor geen lange historie. Wel deel ik een overzicht van de het rendement van de laatste 5 jaar van de ETF:

20162017201820192020Gemiddeld
VWRL 11,23%8,94%-4,67%27,75%6,32%9,91%

Het rendement van de afgelopen jaren (vooral 2019) was zeker hoog te noemen en gemiddeld kwam het rendement van de afgelopen 5 jaar uit op 9,91%. Dit komt redelijk overeen met de S&P 500, die de 500 grootste bedrijven van Amerika volgt. Daarnaast keert de ETF ook dividend uit, gemiddeld lag het dividendrendement in 2019 rond de 2%

Koers VWRL

Wat zijn de kosten van de VWRL

Naast het rendement zijn er wel kosten verbonden aan de VWRL. Als je investeert in deze ETF betaal je jaarlijks 0,22% aan kosten. Dit wordt niet van je bankrekening afgeschreven, maar zit automatisch verwerkt in de koers. In vergelijking met andere ETF’s vallen de kosten mee, maar hoe meer geld je belegt in de ETF, hoe hoger je kosten worden.

De VWRL valt trouwens ook onder de kernselectie van DEGIRO. Dit houdt in dat je maandelijks deze ETF kan kopen zonder dat je er transactiekosten over hoeft te betalen, super chill dus! Zo hou je de kosten laag en verhoogt dit je rendement! Bekijk wel nog even de tarieven en de voorwaarden op de website van DEGIRO, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Waarom beleggen in de VWRL

De VWRL is een veelgebruikte ETF onder beleggers en zelf ben ik er ook fan van. Dit komt doordat het de ultieme spreiding biedt op allerlei vlakken. Zo beleg je in 1x in meer dan 3400 bedrijven, zit het verspreid in verschillende landen en in verschillende sectoren. Zelf koop ik maandelijks 1x de ETF (zonder transactiekosten) en houd ik me vast aan de Dollar Cost Averaging strategie. Het geeft mij rust om hierin te beleggen en heb ik er nauwelijks omkijken naar.

Wil jij ook de VWRL kopen? Dat kan via deze link door een account aan te maken bij DEGIRO.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen