Top 5 grootste bedrijven ter wereld (2021)

Saudi Aramco grootste bedrijven ter wereld
In dit artikel worden de 5 grootste bedrijven ter wereld uitgelicht op basis van de beurswaarde in 2021.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Om te bepalen wat ‘het grootste bedrijf ter wereld’ is, wordt de marktkapitalisatie (market cap) vaak als maatstaf gebruikt. Dit is de waarde van het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf. Je berekent de market cap door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige koers van het aandeel.

In dit artikel worden de 5 grootste bedrijven ter wereld uitgelicht op basis van de beurswaarde.

1. Saudi Aramco

Saudi Aramco grootste bedrijven ter wereld

Op plek 1 staat de Saoedi-Arabische onderneming Saudi Aramco, met een market cap van maar liefst $7,41 biljoen! Saudi Aramco is een staatsoliemaatschappij en heeft haar hoofdkantoor in Dharaan, Saudi-Arabië. Het bedrijf is opgericht in 1933 en heeft 79.000 werknemers in dienst.

Het is de grootste oliemaatschappij ter wereld op het gebied van productie en reserves van olie. Saudi Aramco produceert gemiddeld meer dan 10 miljoen olievaten per dag. Daarnaast hebben ze en reserve van 260 miljard olievaten (Een kwart van de wereldreserves).

Het bedrijf is in 2019 voor een klein deel naar de beurs gegaan en heeft daarmee ook een record gevestigd. Het werd de grootste beursgang ooit voor een bedrijf, het leverde Saudi Aramco namelijk $25,8 miljard op! De totale omzet van Saudi Aramco was in 2020 $862 miljard.

2. Apple

Het grootste Amerikaanse bedrijf en nummer 2 op deze lijst is Apple. Het bedrijf heeft een market cap van $2,3 biljoen. Het bedrijf is in 1976 opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Het bedrijf staat bekend om hun innovatieve ideeën zoals het op de markt brengen van de iPhone en het hebben van muziek op je telefoon (iTunes). Sinds kort heeft Apple ook weer de nieuwste telefoon op de markt gebracht, de iPhone 13.

Het bedrijf ging al in 1980 naar de beurs, maar pas rond het uitbrengen van de eerste iPhone in 2007 is het bedrijf erg in waarde gestegen. De totale omzet van Apple in 2020 was $274 miljard.

Apple koers

3. Microsoft

Vlak achter Apple staat een andere techgigant, namelijk Microsoft. Het bedrijf heeft een market cap van $2,1 biljoen en is in 1975 opgericht door vrienden Bill Gates en Paul Allen, nadat ze beide waren gestopt met hun studie. Het bedrijf staat bekend om de computersoftware Windows en Microsoft Office. Daarnaast bieden ze ook clouddiensten aan voor bedrijven en particulieren.

Het bedrijf is in 1986 naar de beurs gegaan en begon het bedrijf, net als Apple, voornamelijk in waarde te stijgen na het jaar 2000. De totale omzet van Microsoft in 2020 was $143 miljard.

Microsoft koers

4. Alphabet

Alphabet inc. neemt de 4e plek in beslag met een totale market cap van $1,7 biljoen. Voor 2015 stond Alphabet bekend als Google, maar het bedrijf besloot echter te reorganiseren onder een nieuw moederbedrijf. Alphabet is in 1995 opgericht door Larry Page en Sergey Brin die de zoekmachine Google ontwikkelde. Onder Alphabet vallen naast Google ook YouTube en Android.

Alphabet besloot om in 2004 naar de beurs te gaan en het aandeel is sindsdien met bijna 5000% gestegen. De totale omzet van Alphabet in 2020 was $182 miljard.

5. Amazon

De top 5 wordt aangevuld door het Amazon van oprichter Jeff Bezos met een market cap van $1,6 biljoen. Het bedrijf werd in juni nog ingehaald door Alphabet en moet nu dus genoegen nemen met plek 5.

Amazon werd in 1994 opgericht en was afhankelijk een online boekhandel. In 1997 ging het bedrijf naar de beurs en is sindsdien enorm gegroeid en ging hun productielijn vergroten. Amazon is tegenwoordig een van de grootste online retailers en is sinds kort ook beschikbaar in Nederland, net als Amazon Prime. De totale omzet van Amazon in 2020 was $386 miljard, wel was de winst lager ($21 miljard) dan bij andere bedrijven.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen