Met de FIRE beweging op weg naar financiële vrijheid

Hoe word je financieel onafhankelijk met de FIRE-movement? In dit artikel leg ik uit hoe de lifestyle eruit ziet en hoe jij het kan worden!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Vanaf je 40e met pensioen gaan of überhaupt daarvoor al veel minder werken. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch zijn er de laatste tijd steeds meer mensen die dit nastreven met de FIRE-lifestyle.

Quote Fire beweging

Maar hoe ziet de lifestyle van FIRE er nou eigenlijk uit?

De bedoeling van FIRE is dat je een (groot) deel van je inkomen niet uitgeeft en dat je zo zuinig mogelijk probeert te leven. Met het overige geld wat je overhoudt ga je vervolgens investeren in beleggingen om hier vervolgens rendement (inkomen) uit te halen die even groot of groter zijn dan je uitgaven. Hoe zuiniger je leeft, des te eerder je financieel onafhankelijk (Financial Independence) kan worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel inkomsten je hebt en in wat je het investeert.  

Je mag jezelf financieel onafhankelijk verklaren als je inkomsten uit je investeringen even groot of groter zijn dan je uitgaven die je hebt.

Op een bepaald moment kan je er ook voor kiezen om je baan op te zeggen, om vervolgens met vroeg ‘pensioen’ te gaan, Retire Early dus. Hiermee bereik je FIRE en kan je doen en laten wat je wilt, ideaal toch? Dit is dan ook het doel van FIRE, om volledig vrij te kunnen zijn om zo de beste versie van jezelf te zijn.

De 4% regel van de FIRE beweging

De 4% regel is een belangrijk aspect binnen de FIRE-lifestyle. De 4% regel houdt in dat je 4% van je vermogen per jaar kan opnemen zonder dat je vermogen minder wordt. Hiermee kan je op een veilige manier leven van je vermogen, zonder dat dit minder waard wordt.

De 4% regel is erop gebaseerd dat je jaarlijks 4% rendement kan maken op je vermogen en beleggingen, na aftrek van inflatie en belastingen.

Rekenvoorbeeld

Met de 4% regel kan je gemakkelijk berekenen hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, met als uitgangspunt dat je 25x je uitgaven jaarlijks nodig hebt om van je vermogen te kunnen leven.

Mocht je bijvoorbeeld maandelijks €2500,- uitgeven dan geef je op jaarbasis €30.000 uit. Je hebt dan €30.000*25 = €750.000 nodig om financieel onafhankelijk te zijn.

Je hebt wel invloed op dit bedrag door bijvoorbeeld je uitgaven te verlagen of je maandelijkse inleg te verhogen. Als je maandelijks voor 34 jaar lang €1000,- per maand inlegt tegen een rendement van 4% dan kan je aan de €750.000 komen.

Is het haalbaar?

Een van de belangrijkste aspecten om financieel onafhankelijk te worden is dat je minder geld uitgeeft dan dat je verdient. Dit is echter voor veel Nederlandse huishoudens moeilijk. Zo’n 1 op de 10 Nederlanders komt momenteel niet rond door het coronavirus. Daarnaast moesten 584.000 van de bijna 7,4 miljoen huishoudens in 2018 rondkomen van een laag inkomen. Naar verwachting zal dit in 2020 hoger zijn, doordat vele banen wegvallen door het coronavirus.

Dit is ook een kritiekpunt over FIRE. Zo geven critici aan dat de FIRE-lifestyle alleen voor de rijken is omdat zij gemakkelijker geld kunnen overhouden doordat zij meer verdienen. Daarnaast is het nog maar de vraag of je jaarlijks zo’n 4% rendement uit je beleggingen behaald en of je kosten ieder jaar gelijk blijven.

Eigen mening

Zelf vind ik de FIRE Movement een mooie methode voor persoonlijke financiën. Echter, vind ik dat er te makkelijk over deze manier wordt gedacht. Zo is het de bedoeling dat je zo’n 10, 20 of zelfs 30 jaar of langer erg zuinig gaat leven. Hiernaast is het nog maar de vraag of je jaarlijks zo’n 4% rendement haalt uit je beleggingen om dit vervolgens op te nemen. Wel kan je natuurlijk zelf bepalen hoe zuinig je wilt leven en wat je maandelijkse inleg zal zijn in je beleggingen.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen