Hoe maak je een beleggingsstrategie in 2021

Beleggingsstrategie
Afgelopen jaar zijn er veel mensen begonnen met beleggen, maar weet niet iedereen waar ze mee bezig zijn. In dit artikel leg ik een aantal beleggingsstrategieën uit die je kunt gebruiken.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

In het jaar 2020 zijn er enorm veel mensen begonnen met beleggen, maar weet niet iedereen waar ze precies mee bezig zijn en welke strategie ze het beste kunnen gebruiken.

Vandaar leg ik in dit artikel een aantal beleggingsstrategieën uit die jij kan toepassen in 2021!

Ten eerste is het wel handig om voor oog te hebben wat je beleggingsdoel is. Dit is makkelijk te beantwoorden door gebruik te maken van de 5 W vragen. Wanneer je dit hebt beantwoord kan je er een beleggingsstrategie aan koppelen.

  1. Wie gaat beleggen en voor wie doe je het?
  2. In Wat ga je beleggen en past dit bij jouw risicoprofiel?
  3. Waar ga je beleggen, bij welke broker?
  4. Wanneer heb je het belegde bedrag weer nodig?
  5. Waarom ga je beleggen en wat is je doel?
Beleggingsstrategie

Buy and Hold strategie

Één van de meest voorkomende beleggingsstrategieën is buy and hold. Je koopt een aandeel of ETF en houdt het voor lange tijd vast. Met deze strategie ben je niet actief bezig met beleggen, probeer je niet de markt te timen en vergt het ook weinig tijd. Je verkoopt pas het aandeel of de ETF als je doel behaald is. Toch heeft deze strategie wel wat nadelen. Het kan namelijk voorkomen dat het aandeel of de ETF nooit je behaalde doel bereikt en dat je er verlies op maakt. Ook eist het lange termijn denken en moet je niet bang zijn voor een dip in de aandelenmarkt.

Dividend Investing

Met dividend investing wordt er door beleggers geïnvesteerd in bedrijven die bekend staan om het dividend dat ze per kwartaal uitkeren aan haar aandeelhouders. Via deze strategie wordt er geïnvesteerd in ‘dividend bedrijven’ om een passief inkomen op te bouwen. Met het dividend dat wordt uitbetaald kan de aandeelhouder het dividend opnieuw investeren of om dividend als (extra) inkomstenbron te zien. Het nadeel is wel dat bedrijven niet verplicht zijn om dividend uit te keren en dat ze ook kunnen stoppen met het uitkeren van dividend.

Dollar Cost Averaging (DCA)

De DCA-strategie is een methode die ik zelf ook gebruik voor mijn beleggingen. Het houdt in dat je jouw totale budget in stukjes investeert gedurende een bepaalde periode. Zo investeer je het gehele bedrag niet in 1x, maar verdeel je dit per week, per maand of per jaar. Dus in plaats van dat je €1200,- in één keer investeert, investeer je nu elke maand €100,- gedurende 12 maanden.

De DCA-strategie zorgt ervoor dat je emoties omtrent beleggen worden weggenomen. Je hebt namelijk een goed plan en je koopt elke maand iets bij, ongeacht hoe de markt ervoor staat. Daarnaast ben je minder tijd kwijt door het passieve beleggen en dat je de markt niet probeert te timen.

Zelf koop ik maandelijks ongeacht hoe de koers staat 1x de ETF Vanguard FTSE All-World UCITS bij DEGIRO. Deze ETF geeft wereldwijde spreiding en zit in meer dan 3300 bedrijven verspreid over de hele wereld en in verschillende sectoren.

Nadelen van de DCA-strategie is dat je mogelijk wat winst kan mislopen. Naast de winst die je kan mislopen betaal je vaker het aandeel of de ETF en moet je ook vaker transactiekosten betalen, dit is wel afhankelijk van de broker waarbij je zit. Ook is het verstandig om onderzoek te blijven doen naar het aandeel of de ETF of het nog wel een interessante investering blijft.

Voorbeeld Dollar Cost Averaging

Wanneer je een beschikbaar budget hebt van €1000,- en dit in 1x wilt investeren bij een koers van €100,- betekent dit dat je 10 aandelen hebt met een gemiddelde aankoopprijs van €100,-.

Vaak is het zo dat de koers niet in een keer omhoog gaat en kan het ook zo zijn dat de koers in een bepaalde maand daalt.

Met dit voorbeeld gebruiken we ook €1000 maar spreiden we dit bedrag uit over 10 maanden.

MaandBedragHuidige koers aandeel
1€100€100
2€100€110
3€100€100
4€100€95
5€100€85
6€100€80
7€100€90
8€100€85
9€100€95
10€100€100

In dit geval zal de gemiddelde aankoopprijs €94,- zijn per aandeel met de DCA-strategie in plaats van €100 als je de €1000 direct zou investeren.

Warren Buffett’s strategie

De meest bekende belegger ter wereld, Warren Buffett met een vermogen van meer dan 85 miljard dollar, geeft aan dat je alleen in bedrijven moet investeren die je begrijpt. Hij adviseert om te beleggen in solide bedrijven en hij gelooft niet in het timen van de markt. Als advies geeft hij aan om je emoties zoveel mogelijk in bedwang te houden.

Buy low, sell high

De naam zegt het eigenlijk al, je koopt wanneer jij denkt dat een aandeel laag staat en verkoopt het aandeel weer wanneer jij denkt dat het aandeel hoog staat. Via deze strategie kan je een hoger rendement realiseren dan met een minder actieve strategie. Met deze strategie zal je wel veel tijd kwijt zijn met het doen van onderzoek en rekenwerk naar aandelen die volgens jou ondergewaardeerd zijn.

Ook ik maak soms gebruik van deze strategie. Zo vind ik het leuk om nieuwe bedrijven te ontdekken en vind ik het interessant om de financiële cijfers door te nemen. Wel kost dit me aardig wat tijd en moet je er maar tijd en zin voor hebben.

Buy high, sell low

Dit is een vaak voorkomende beleggingsfout door beginnende beleggers. Met deze ‘strategie’ koop je aandelen die flink aan het stijgen zijn met het gevoel om niet buiten de boot te vallen. Dit gevoel wordt opgewekt door het succes van anderen en de angst om iets te missen. Wanneer een aandeel op een gegeven moment zó hard stijgt is er ook vaak een kans dat er een correctie plaatsvindt wat leidt tot een prijsdaling. Uit alle paniek worden deze aandelen dan weer verkocht met een verlies.

Buy high, sell low

Wat ik aanraad is om altijd eerst je eigen onderzoek te doen voordat je een aandeel koopt.

Bepaal je strategie

Na het lezen van de verschillende strategieën is het verstandig om een keuze te maken welke strategie jij wilt volgen om zo je doel te behalen. Het kan ook zijn dat je meerdere strategieën wilt toepassen en andere beleggingsproducten wilt gebruiken. Denk dan wel na over het risico dat je kan en wilt nemen en doe altijd eerst je eigen onderzoek voordat je een beleggingsproduct koopt.

Welke strategie gebruik jij? Laat het hieronder weten in de reacties!

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen