5 redenen waarom beleggers geld verliezen

Money and gambling
Veel beleggers verliezen geld met beleggen, terwijl de aandelenkoersen op de lange termijn alleen maar stijgen. In deze post leer je meer hoe het komt dat beleggers geld verliezen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

De verschillende aandelenbeurzen hebben sinds het ontstaan een flinke opmars gemaakt. Als voorbeeld de S&P 500, de belangrijkste beursindex van Amerika, een gemiddeld rendement van zo’n 10% per jaar opgeleverd sinds zijn oprichting in 1926. En tuurlijk, er zijn pieken en dalen te zien, maar gemiddeld blijft de S&P 500 stijgen. Toch slagen de meeste beleggers erin om geld te verliezen op de beurs, maar hoe kan dat?

S&P 500 beursrendement
Grafiek van het jaarlijkse rendement van de S&P 500, met daarin de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika

Niet genoeg spreiden

Beleggers kunnen geld verliezen doordat ze vaak geen gespreid portfolio hebben. Hierbij zitten ze slechts in één soort aandeel of slechts in een bepaalde sector. Hiermee kan je mogelijke verliezen niet opvangen. Wel kan je het risico verminderen door in verschillende sectoren te zitten, maar ook in verschillende landen of valuta’s. Als het slecht gaat met een bepaalde sector kan dit tenminste nog opgevangen worden door een andere sector. Je kan bijvoorbeeld beleggen in ETF’s zoals de VWRL. Dat is een wereldwijde ETF die de gehele economie volgt.

Beleggers verliezen geld

Geen onderzoek doen

Het niet doen van onderzoek naar een aandeel of ander effect zorgt voor problemen. Het is erg belangrijk om te begrijpen wat je koopt. Zo kan je beter inzien in welke markt een effect zit, welk concurrentievoordeel ze hebben en welke mogelijke gevaren er zijn. Er zijn veel beleggers die hier geld mee hebben verloren doordat ze geen onderzoek hebben gedaan. Kijk ook uit naar beleggers die al onderzoek hebben gedaan naar een aandeel en dit vervolgens op Youtube delen. Probeer neutraal te blijven en bekijk of het aandeel bij je beleggingsstrategie past.

Emoties

Een belangrijke reden waarom beleggers geld verliezen is door emoties. Dit komt voornamelijk doordat beleggers in paniek raken tijdens dalende markten en zo hun aandelen verkopen. Bij dalende markten is het juist belangrijk om je rust te bewaren en ook nieuwe mogelijkheden te blijven zien. Je beleggingen mogen dan minder waard zijn geworden, maar zolang je de beleggingen niet verkoopt is het alleen fictief verlies. Pas als als je de beleggingen verkoopt, heb je ook een deel van je inleg verloren.

Daarnaast laten veel beleggers zich leiden door FOMO. Dit staat voor Fear of Missing Out, oftewel buiten de boot vallen. Dit wordt vaak opgewekt door het succes van anderen. Op de aandelenmarkt gebeurt dit ook. Als een aandeel enorm stijgt dan kan jij het gevoel hebben dat je er ook in moet gaan beleggen, om zo de boot niet te missen als die verder gaat stijgen. Maar, op die momenten is er vaak sprake van een correctie, wat leidt tot een prijsdaling.

Transactiekosten

Beleggen kost geld en als je te veel handelt in verschillende aandelen zorgt dat voor veel transactiekosten. Zo heb je elke keer als je handelt twee transactiekosten; door een aandeel te kopen en een ander aandeel te verkopen. Op de lange termijn kan het rendement flink verschil maken als je niet goed op de kosten let. Daarnaast kan je ook je geld voor jou laten beleggen bij bijvoorbeeld een bank. Die willen hier ook wat aan verdienen wat ten koste gaat van jouw rendement.

Snel rijk willen worden

Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak ook zo. Op Youtube kom je vaak video’s tegen met dit aandeel moet je kopen, of hebben ze een training voor je die je beloven dat je binnen een jaar miljonair wordt. Trap hier niet in want hier worden vaak onnodige risicio’s genomen waardoor je veel geld kan verliezen. Dit geldt ook overigens voor Youtubers die het hebben over cryptocurrency.

Wil je meer te weten komen over beleggen? Check dan deze pagina

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen