Hoe kan je meer geld overhouden om te beleggen?

Hoe kan je meer geld overhouden om te beleggen?
Dit artikel is geschreven door Ik ben Jan Modaal waarin wordt besproken hoe je meer geld kan overhouden om vervolgens te beleggen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Dit artikel is geschreven door Ik ben Jan Modaal, blog over financiën, sparen en geld verdienen. Daarnaast is Jan Modaal ook de ontwikkelaar van Money Game: de leukste en makkelijkste manier om je geldzaken te regelen.


Meer geld overhouden

Geld sparen en besparen is natuurlijk lang niet zo spannend als beleggen. Sterker nog: de meeste mensen vinden het niks aan. En dat kan ik mij heel goed voorstellen. 😉 Toch kan het lonen om je te verdiepen in je persoonlijke financiën. Als je meer geld overhoudt, kun je immers ook meer geld beleggen. En dát is natuurlijk wel interessant. Daarom zal ik in dit artikel 3 simpele tips met je delen die ik zelf ook gebruik om meer geld over te houden.

Hoe meer geld sparen om te beleggen

01. Eerst geld opzijzetten, daarna pas uitgeven

De meeste mensen geven hun geld uit gedurende de maand en sparen (of beleggen) alleen wat er aan het einde van de maand nog overblijft na het spenderen. Dit zorgt er meestal voor dat er juist niet zoveel overblijft. Het is daarom verstandig om het andersom te doen: zet geld apart zodra jouw salaris/loon, studiefinanciering en/of zorgtoeslag wordt gestort. Dit principe kun je gebruiken om meer geld te sparen of om meer geld te beleggen. Zorg er echter wel voor dat je een bedrag kiest dat haalbaar is. Er is niks zo demotiverend als geld te moeten terugstorten, omdat je anders de maand niet doorkomt.

Beleggen, pay yourself first
Check ook de boekreview van Rich Dad Poor Dad waar het ook gaat over geld opzijzetten

02. Spaarpotje voor leuke dingen

Sparen en beleggen is hartstikke interessant, maar er is natuurlijk ook meer in het leven. Vooral wanneer je nog jong bent. Daarom kies ik er zelf voor om een spaarpotje te hebben voor leuke dingen. Zo zorg ik er niet alleen voor dat het leven leuk blijft (grapje), maar zorg ik óók voor een goede balans tussen ‘nu leuk leven’ en ‘voorbereiden op de toekomst’. Wat voor jou de juiste verhouding is, hangt volledig af van je budget en van je wensen. Het is echter wel aan te raden om hier elke maand vaste bedragen voor te kiezen, want… zie tip 1 😉

Als voorbeeld: stel dat ik elke maand €150 euro te besteden heb, na aftrek van alle vaste lasten en boodschappen. Dan kan ik er voor kiezen om dit 50/50 te verdelen (dus €75 euro om leuke dingen te doen en €75 euro voor het sparen of beleggen). Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld €100 euro te sparen/beleggen en om €50 euro over te houden voor leuke dingen. Linksom of rechtsom: stel vooraf vast hoeveel je wilt gaan besteden.

03. Geld besparen loont wel

Er zijn zó veel manieren waarmee je meer geld kunt besparen. Als student kun je o.a. extra kortingen en cashback krijgen bij verschillende platforms. Hier en daar een euro besparen levert misschien niet zoveel op, maar kleine beetjes tikken uiteindelijk wél echt aan. Vooral wanneer je manieren vindt waarmee je vaker en langduriger geld kunt besparen in plaats van eenmalig een euro hier en daar.

Woon je op jezelf? Zoek uit welke gerechten goedkoop zijn en rouleer met 7 tot 10 van deze gerechten. Lekker makkelijk. Spullen en studieboeken kun je vaak tweedehands kopen. Blijf wat vaker thuis met vrienden (bier smaakt thuis net zo lekker) en eet minder vaak buiten de deur. Maar wat nog veel belangrijker is: leer hoe je impulsieve aankopen kunt voorkomen en leer hoe je vaker ‘nee’ kan zeggen tegen anderen. Geloof mij, daar kun jij je hele leven van profiteren. 😄


Dit artikel is geschreven door Ik ben Jan Modaal, bekijk ook haar website voor handige tips over financiën, sparen en geld verdienen. Volg haar ook op Instagram voor de nieuwste updates @ikbenjanmodaal!

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen