Hoe kan je beleggen in NFT’s en waarom beleg ik erin

Beleggen in NFT's
De laatste maanden zijn NFT's enorm toegenomen in populariteit. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe jij in NFT's kan beleggen en hoe je de waarde ervan kan inschatten.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

De laatste maanden zijn NFT’s enorm populair geworden onder beleggers. Handelsplatform OpenSea, waar je NFT’s kan kopen en verkopen, heeft in de maand augustus voor een recordbedrag van $3 miljard aan handelsvolume verwerkt.

Ook ik heb sinds kort mijn eerste 2 NFT’s gekocht als experiment om mee te beleggen. Ik leg je daarom in dit artikel graag uit hoe jij kan beginnen met beleggen en waarom ik ermee ben begonnen.

In mijn vorige artikel over NFT’s heb ik uitgelegd wat ze zijn en welke voorbeelden er zijn. Klik hier om dat artikel te lezen.

PS: Beleg alleen met geld dat je kan missen, NFT’s zijn over het algemeen nog risicovoller dan cryptocurrency.

Hoe kan je NFT’s kopen?

Om te beleggen in NFT’s heb je als eerste crypto nodig om een NFT te kopen, dit is vaak met Ethereum (ETH). Ook worden andere altcoins gebruikt, zoals Solana(SOL), echter zal de focus in dit artikel zijn over hoe je NFT’s kan kopen met Ethereum.

Je kan Ethereum kopen op een exchange zoals Bitvavo, waar ik momenteel mijn crypto koop. Dit is een Nederlandse exchange die onder toezicht staat bij De Nederlandsche bank.

Wanneer je vervolgens Ethereum op een exchange hebt staan, moet je dit vervolgens overplaatsen naar een Ethereum Wallet. Ik gebruik daarvoor MetaMask. Je kan dit koppelen als Chrome Extensie waar je een eigen adres krijgt.

Na het aanmaken van je account kan je vervolgens crypto kopen via MetaMask, of kan je Ethereum versturen van Bitvavo naar je MetaMask wallet. Voor de eerste optie heb je wel een creditcard nodig. Persoonlijk verstuur ik mijn Ethereum van Bitvavo naar mijn MetaMask wallet.

Ethereum versturen van Bitvavo naar je MetaMask wallet is simpel te regelen door deze stappen te volgen:

  1. Koop Ethereum op de Bitvavo Exchange
  2. Druk op het tabje Opnemen
  3. Kopieer vervolgens het adres van je Ethereum Wallet (MetaMask Wallet) naar Bitvavo
  4. Bepaal hoeveel ETH je naar je MetaMask Wallet wil sturen
  5. Klik op Doorgaan en voeg het adres toe aan je adresboek
  6. Maak een schermvideo van waar jij je Ethereum naartoe wil sturen
  7. Klik op bevestigen en binnen 5 minuten is je crypto gestort op je MetaMask Wallet
Metamask wallet uitleg
Je Ethereum adres vind je onder je Accountnaam en heb je nodig bij stap 3. (In dit geval onder Account 1)

Nadat je Ethereum op je wallet hebt staan kan je gemakkelijk een account aanmaken bij een marktplaats die NFT’s aanbieden. De bekendste is OpenSea. Ga naar ‘My Profile’ om je MetaMask wallet te koppelen en je account is aangemaakt. Vanaf dat moment kan je NFT’s kopen op OpenSea.

De bekendste NFT collecties die momenteel beschikbaar zijn op OpenSea zijn die van de ‘Cryptopunks‘ en van ‘Bored Ape Yacht Club‘. NBA-basketballer Stephan Curry heeft laatst voor 55 ETH ($180k +/-) ook een NFT van Bored Ape Yacht Club aangeschaft.

Stephen Curry Bored Ape Yacht Club

Hoe bepalen welke NFT’s in waarde stijgen

Nu je weet hoe je non-fungible tokens kan kopen is de volgende vraag welke NFT’s in waarde gaan stijgen. Dit is natuurlijk moeilijk te bepalen, aangezien er steeds meer worden aangeboden. Een groot deel van de aangeboden NFT’s wordt ook niet verkocht op OpenSea en daar moet je ook zeker rekening mee houden. Als je in het bezit bent van een NFT kan het tijd kosten voordat hij wordt verkocht, puur omdat de NFT uniek is en niet vervangbaar. Dit is anders bij een Bitcoin, waar je de crypto tegen de marktprijs snel en gemakkelijk kan verkopen.

Een manier om te bepalen welke NFT of welke NFT project in waarde kan stijgen is door opzoek te gaan naar opkomende projecten waarbij de launch nog moet plaatsvinden. Hierbij koop je de NFT’s niet op OpenSea, maar via de websites van de makers zelf. Bij de meeste opkomende projecten hebben zij ook een koppeling waardoor je een NFT kan minten via je MetaMask Wallet. Minten betekent dat je een NFT koopt en dat de creatie vervolgens uniek wordt gemaakt. Je koopt eigenlijk de NFT tegen de retail prijs maar je weet niet hoe die exact eruit komt te zien. Elke creatie heeft unieke eigenschappen, waarvan de ene zeldzamer dan de ander.

Een site die ik gebruik om opzoek te gaan naar opkomende projecten is: https://rarity.tools/upcoming/. Hierbij vind je opkomende projecten die binnenkort gaan launchen, het is hier belangrijk om te kijken naar het aantal twitter volgers, welke waarde ze bieden, welke roadmap ze hebben en hoe groot de community is in de Discord. Op dit moment zijn unieke ‘cartoon afbeeldingen’ populair, waar vaak 10.000 NFT’s van worden aangeboden.

Naar mijn mening hebben NFT’s vooral waarde door het hoge community gevoel dat er moet zijn. Kijk maar weer naar de Cryptopunks, de NFT’s die in 2017 zijn uitgebracht worden nu gezien als statussymbool. De hoge prijs wordt vooral bepaald bij de community te horen. Rapper en ondernemer Jay-Z heeft bijvoorbeeld op Twitter een Cryptopunk als profielfoto.

Jay-Z Cryptopunk

Welke NFT’s heb ik gekocht

Ik heb dus gezocht naar opkomende projecten waarvan er veel over wordt gesproken en dat het een grote aanhang heeft. Ik kwam vervolgens uit bij International Punks en de Hype Hippo’s. De International Punks heb ik via hun eigen website gekocht via de MetaMask Wallet. Om de NFT te zien is het van belang dat je een account aanmaakt bij OpenSea gaat en dan naar My Profile, daar is je NFT te zien.

De Hype Hippo kon ik niet meer via hun eigen website minten en heb ik vervolgens via OpenSea gekocht. Deze 10.000 NFT’s waren ook al binnen 3 uur uitverkocht. Zij zijn inmiddels bezig om geverifieerd te worden op OpenSea en om de community uit te bouwen met nieuwe hippo’s.

Dit is trouwens geen advies dat jij deze NFT’s ook moet kopen, doe vooral je eigen onderzoek.

NFT's De Jonge Beleggerij

Waar rekening houden met het kopen van NFT’s

Ben je van plan om een NFT te kopen, dan is het wel van belang dat je met onderstaande dingen rekening houdt.

Ten eerste is je NFT dus uniek, wat ook betekent dat je de NFT niet zomaar kan verkopen. Het kan lang duren voordat je een NFT verkoopt en wellicht zelfs onder de prijs waarvan je de token hebt gekocht.

Ten tweede moet je ook gas fees betalen wanneer je een NFT wilt kopen. Gas fees zijn betalingen die door gebruikers (Jij dus wanneer je een NFT wilt kopen) worden gedaan om de rekenenergie te compenseren die nodig is om transacites op de Ethereum-blockchain te verwerken en te valideren. Een handige site om te bekijken wat de gemiddelde gas fees op dit moment zijn is: https://etherscan.io/gastracker of de visuele site: https://txstreet.com/v/eth.

Je kan de gas fees ook via MetaMask bewerken en bepalen hoeveel jij wilt betalen. Wil je dat een transactie snel wordt voltooid, kies dan voor een hogere prijs. Heeft een transactie geen haast, dan kan je kiezen voor een lagere gas fee. Wat ik persoonlijk interessant vind is dat je jouw transactie kan volgen op https://etherscan.io/, hierin staat ook een inschatting bij hoe lang de transactie gaat duren en van welk adres het afkomstig is. Het stelt je in staat om de wereld van de blockchain zo te ontdekken.

Als laatst is het nogmaals van belang dat je alleen belegt met geld dat je kan missen, NFT’s zijn over het algemeen nog risicovoller dan cryptocurrency.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen