Hoe begin je met beleggen tijdens je studie! (2021)

Hoe begin je met beleggen tijdens je studie
Als student denk je niet gelijk aan beleggen en je toekomst. Toch is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, wat voordelen kan bieden voor in de toekomst.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Als student denk je niet gelijk aan beleggen en je toekomst, maar eerder aan de tentamens die je moet halen of aan een avondje stappen met je vrienden. Toch is het slim om als student een deel van je geld te gaan beleggen, wat voor in de toekomst veel kan opbrengen. Maar op welke manieren kan je beleggen als student en waar moet je op letten?

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen als student. Je hebt namelijk één groot voordeel als student en dat is tijd. Wist je dat tijd namelijk de belangrijkste factor is die invloed heeft op je rendement van je beleggingen.

Hoe eerder je dus tijdens je studie begint met beleggen, hoe meer tijd je beleggingen hebben om meer waard te worden. Zelf ben ik op mijn 18e, tijdens het eerste jaar van mijn studie, begonnen met beleggen. Het heeft dus flink wat tijd om een mooi rendement op te bouwen.

Beleggen tijd

Hoe eerder je begint hoe beter

Er kan geconcludeerd worden dat tijd een belangrijke factor is als het gaat om beleggen. Naast tijd heb je ook te maken met samengestelde interest, ook wel het 8e wereldwonder genoemd volgens Albert Einstein. Met samengestelde interest wordt bedoeld dat je rente krijgt over de totale rente die je hebt ontvangen over het initiële bedrag dat je hebt geïnvesteerd.

Wanneer je bijvoorbeeld in het eerste jaar €1000,- belegt en daar 10% rendement op ontvangt, heb je aan het eind van dat jaar €1100,-, een winst dus van €100. Wat nu als je dit bedrag herinvesteert met weer 10% rendement aan het eind van het jaar? Dan heb je geen €100 winst, maar €110, dit is dus samengestelde interest. Dit komt doordat je in het tweede jaar niet belegt met €1000, maar met €1100!

Je belegde geld groeit namelijk niet lineair (gelijkmatig) maar exponentieel! Op lange termijn kan je hier enorm van profiteren en daarom is het dus van belang dat je zo vroeg mogelijk begint.

Ook heb ik hier al een artikel over geschreven over het 8e wereldwonder en samengestelde interest, inclusief voorbeelden waaruit blijkt dat hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer rendement je ontvangt. Je kan het artikel hier lezen.

De Jonge beleggerij beleggen

Waarin beleggen als student?

Er zijn verschillende manieren hoe je als student kan beginnen met beleggen. Ten eerste is het onderscheid te maken in beheerd beleggen of zelf beleggen. Bij beheerd beleggen stort je geld op een beleggingsrekening waarna een vermogensbeheerder jouw geld gaat beleggen. Hierbij heb je weinig kennis nodig van beleggen en kan je zelf aangeven hoeveel risico je wilt nemen. Wel betaal je een service fee voor de vermogensbeheerder die jouw geld belegt. Zelf maak ik ook gebruik van twee aanbieders van beheerd beleggen, namelijk Semmie en Peaks.

Naast beheerd beleggen kan je ook starten met zelf beleggen. Hierbij bepaal je zelf hoe je wilt beleggen en in welke beleggingsproducten. Over het algemeen is zelf beleggen goedkoper, maar moet je wel rekening houden met transactiekosten.

ETF’S

Persoonlijk vind ik het beleggen in een breed gespreide ETF de makkelijkste en veilige manier om te beginnen met beleggen als student. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund en het kan het best omschreven worden als een mandje met aandelen.

Er zijn vele soorten ETF’s, zo kan een ETF bijvoorbeeld de grootste Amerikaanse aandelen volgen, maar ook aandelen in een specifieke sector.

Zelf investeer ik maandelijks in de VWRL bij DEGIRO. Dit is een ETF waarin meer dan 3000 bedrijven in zitten, verspreid over de gehele wereld en alle sector. Hiermee volgt deze ETF eigenlijk de wereldeconomie en heeft het de ultieme spreiding, wat ideaal is om je risico te verminderen.

Tip: Hier lees je over 5 ETFs in 2021 die het mogelijk goed gaan doen!

Aandelen

Een andere optie is om te investeren in individuele aandelen. Hier is wel het nadeel van dat je een minder goede spreiding hebt dan bij ETF’s. Er zijn twee soorten aandelen, dividendaandelen en groeiaandelen. Dividendaandelen kunnen gekenmerkt worden als bedrijven die relatief veel dividend(winst) uitkeren aan haar aandeelhouders. Voorbeelden hiervan zijn Coca-Cola, McDonalds en Unilever.

Een risicovollere belegging is het beleggen in groeiaandelen. Dit zijn bedrijven waarvan je verwacht dat die in de toekomst heel groot gaan worden. Voorbeelden van bekende groeiaandelen zijn Tesla en Beyond Meat. Je kan hier veel geld mee verdienen, maar de risico’s zijn ook veel groter. Als een bedrijf de verwachtingen niet kan waarmaken zal de koers ook flink gaan dalen.

Obligaties

Ook kan je de risico’s van beleggen verminderen door in obligaties te beleggen. Deze hebben een lager risico dan aandelen en de koersen schommelen een stuk minder dan bij aandelen. Mocht een bedrijf failliet gaan maken obligatiehouders meer kans op een eventuele uitkering dan aandeelhouders. Ook heb je met obligatiehouders een vaste einddatum en krijg je hierna je geld terug. Als laatste hebben de meeste obligaties een rating, zo is AAA zeer veilig en BB minder veilig.

Hoe begin je als student?

Voor studenten kan beleggen nogal overweldigend lijken. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet bedenken om als student te beginnen met beleggen.

Bedenkt hoeveel je wilt beleggen

Het is van belang dat je eerst bedenkt met welk bedrag je wilt beleggen. Hierbij is het van belang dat je niet gelijk al je geld belegt, maar alleen belegt met geld wat je daadwerkelijk kan missen.  Wel kan je tegenwoordig al starten met beleggen voor maar een paar euro! Zelf koop ik maandelijks de VWRL bij DEGIRO, ongeacht hoe de koers staat.

Maak een beleggingsplan

Veel mensen starten met beleggen zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben. Hierdoor haken veel mensen ook af met beleggen omdat ze niet per se een doel voor ogen hebben. Het is handig om een duidelijk doel op te stellen wat je met beleggen wilt bereiken. Zo kan een doel zijn dat je over 10 jaar een eerste woning kan kopen of dat je in de toekomst een wereldreis wilt maken. Maak voor jezelf een specifiek doel waaruit te zien is waarom je aan het beleggen bent en waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.

Beleggen met DUO-geld?

Op dit moment is de rente (0%) erg laag bij DUO en overwegen redelijk wat studenten te beleggen met het geleende geld van DUO. Zelf ben ik daar niet zo’n voorstander van en heb ik ook geen studieschuld. Ik vind het namelijk best risicovol om met geleend geld te beleggen. Er is namelijk een kans dat je beleggingen minder waard worden en dat je geld verloren gaat, terwijl je de schuld nog steeds moet terugbetalen.

De juiste mindset

Het kan voorkomen dat een bepaalde belegging in je beleggingsportfolio op een dag flink gedaald is. Zorg er dan voor dat je niet in paniek raakt en dat je uit emotie gaat handelen. Handelen uit emoties zorgt er juist voor dat je rendement minder wordt. Het is op voorhand belangrijk hoe je om gaat met situaties waarin de beurs in een maand met 10% daalt. Ga je bijkopen, ga je het juist verkopen of doe je niks?

Aantrekkelijk om als student te beginnen met beleggen?

Concluderend is het voor studenten aantrekkelijk om te beginnen met beleggen. Zo heb je als student een voorsprong omdat je meer tijd hebt om je beleggingen te laten renderen en je vermogen te laten groeien. Ook doe je al vroeg kennis op van beleggen en leer je de beurs kennen. Je kan als student al met kleine bedragen beginnen met beleggen en kan je zo ook nog optimaal genieten van je studententijd!

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen