Geld sparen kost geld!

Geld sparen kost geld
Het ziet eruit als een veilige optie, maar sparen kent ook risico's. Zo word je spaargeld iedere dag iets minder waard.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Nederland staat bekend om het land dat veel spaart. In de afgelopen 10 jaar is het spaargeld van alle Nederlanders verder gegroeid. Maar in plaats van dat sparen geld oplevert, kost het juist geld.

Om te bepalen of je spaargeld geld oplevert of juist geld kost zijn er twee factoren van belang. Ten eerste de spaarrente, de spaarrente is een vergoeding die je ontvangt om je geld bij de bank neer te zetten. Ten tweede is de inflatie van belang, de inflatie is een stijging van het algemene prijspeil in de economie. Dit wordt meestal uitgedrukt in hoeveel je boodschappen uit de supermarkt duurder zijn geworden ten opzichte van het jaar daarvoor.

Inflatie betekent dat je minder kunt kopen van hetzelfde geld

Spaarrente

De laatste jaren is de spaarrente flink gedaald. Momenteel komt de spaarrente bij de meeste Nederlandse banken niet meer boven de 0,3% uit. Bij de ABN Amro is de spaarrente al geruime tijd 0%. Dit betekent dus dat je geen vergoeding meer krijgt over het geld dat je bij een bank op een spaarrekening hebt staan.

De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt de hoogte van de rente en deze is dus de laatste jaren flink gedaald. De ECB wil dat mensen niet sparen, maar juist het geld dat ze hebben uitgeven, wat goed is voor de economie. Bovendien ervaren banken ook last van de lage rentes. Zo maken ze zelf verlies op het bewaren van spaargeld van particulieren.

Inflatie

Als er naar de inflatie wordt gekeken zien we dat de inflatie rond de 1,7% ligt. De spullen die je nu kan kopen zijn dus gemiddeld 1,7% duurder dan een jaar geleden.

Met de inflatie van zo’n 1,7% en de maximale spaarrente van 0,3% betekent dit dat je 1,4% van je geld kwijtraakt per jaar omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente die je ontvangt.

Hoeveel kost sparen?

Als er specifiek naar jongeren wordt ingezoomd hebben jongeren tot 25 jaar in 2018 gemiddeld €7400,- op hun spaarrekening staan. Voor hen zou dit betekenen dat hun spaargeld van €7400 dit jaar €103,60 minder waard is geworden.

Uit deze berekening kan je zien dat sparen ook geld kost en risico’s kent. Het is mogelijk dat je met een deel van je spaargeld gaat starten met beleggen. Als belegger kan je gemiddeld zo’n 8% rendement per jaar verwachten op jaarbasis. Van de €7400 kan je bijvoorbeeld €3000 inleggen om te investeren. Hierbij kan je een jaarlijks rendement verwachten van zo’n €240.

Zelf beleg ik grotendeels bij DEGIRO, maar gebruik ik ook andere brokers zoals BuxZero, Semmie en Peaks.

Waarom wel sparen?

Toch is het verstandig om spaargeld achter de hand te hebben. Zo kan je mogelijke noodgevallen, zoals het stuk gaan van je wasmachine of je auto, direct laten repareren of vervangen. Daarnaast zorgt het hebben van spaargeld voor rust en kan je sparen voor grote aankopen, zoals een auto of een nieuw huis.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen