Gekte rond het aandeel Gamestop! Alles wat je moet weten

Gamestop stores
Het aandeel Gamestop is afgelopen maand met ruim 1000% gestegen, maar waar komt deze stijging opeens vandaan?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Je hebt het vast al voorbij zien komen op het nieuws of op het internet. Het aandeel Gamestop dat sinds begin dit jaar al met ruim 1000% is gestegen. Maar waar komt deze plotselinge stijging vandaan en waarom bij dit aandeel?

Gamestop store

Geschiedenis van Gamestop

Gamestop is een Amerikaanse winkelketen die zich bezig houdt met de verkoop van games en spelconsoles. In 1984 werd de eerste winkel geopend en sindsdien zijn er meer dan 5800 fysieke winkels wereldwijd. Het bedrijf heeft echter wel de boot van e-commerce volledig gemist en de omzet is ook al jaren aan het dalen. Door de coronapandemie moesten ook veel winkels dicht waardoor de omzet in 2020 ook een flinke klap heeft gemaakt.

Koers Gamestop
Koersverloop Gamestop

Aanstelling Ryan Cohen

Rond de zomer van 2020 krabbelde de aandelenprijs van Gamestop weer wat naar boven naar zo’n $10. Begin januari kwam ook het grote nieuws dat Ryan Cohen aangesteld werd bij the board van Gamestop. Ryan Cohen werd bekend door zijn successen in de e-commerce met het bedrijf Chewy, wat dierenvoeding online verkocht. Door zijn aanstelling werden beleggers enthousiast dat hij met Gamestop grote successen kon behalen in de onlinewereld. Sinds de aanstelling van Ryan Cohen steeg het aandeel al flink.

Wallstreetbets

De online redditgroep, Wallstreetbets, met inmiddels meer dan 7,5 miljoen leden vond dat het aandeel Gamestop ondergewaardeerd was. Ook zag de redditgroep dat Gamestop een van de meest geshorte (100%+) aandeel van Wall Street was. Wanneer grote hedgefondsen vinden dat een aandeel overgewaardeerd is, kan er ingespeeld worden op een daling van het aandeel door te gaan shorten.

Wat is short gaan?

Met short gaan leen je een aandeel van een broker en verkoopt deze direct weer aan iemand anders. Wanneer je een aandeel weer terugkoopt op de beurs voor een lagere prijs, heb je winst. Vaak zie je ook dat er een bepaalde datum is vastgesteld dat je de broker weer moet terugbetalen.

Voorbeeld Short positie:

Je short 10 aandelen t.w.v. €10 per stuk. Je totale short positie is dan €100

Wanneer het aandeel daalt naar €9,00 per stuk is jouw winst €10,-. Je kan namelijk 10 aandelen terugkopen voor €90,- terwijl je ze voor €100,- hebt verkocht.

Mocht het aandeel stijgen naar €11,00, dan maak je een verlies van €10,-. Wanneer je de positie sluit moet je namelijk €110 betalen terwijl je ze voor €100,- hebt gekocht.

Stijging van Gamestop

Volgers de beleggers van Wallstreetbets duwden de hedgefondsen de prijs van het aandeel Gamestop zo erg naar beneden met hun shorts. Ze wilden Gamestop bij wijze van failliet laten gaan waardoor zij er van konden profiteren. De beleggers beschuldigden de hedgefondsen van marktmanipulatie en kwamen in opstand.

De beleggers van Wallstreetbets besloten om massaal het aandeel Gamestop te kopen en ook te houden, Met deze manier steeg het aandeel al met meer dan 1000% en dit zorgt voor grote verliezen bij de hedgefondsen. Zij dienen namelijk de aandelen die ze geleend hebben terug te kopen aan de broker.

De actie van Wallstreetbets krijgt steun van niemand minder dan de rijkste man van de wereld, Elon Musk.

Wall Street

Door de enorme koersstijging van Gamestop heeft Wall Street besloten dat je bij verschillende brokers op 28 januari alleen maar het aandeel kon verkopen. De handel werd hierdoor praktisch stilgelegd. De prijs van het aandeel stortte weer in, wat bij veel mensen niet in dank werd afgenomen. Zo werd er gesproken van marktmanipulatie om het aandeel weer naar beneden te krijgen.

Hoe nu verder?

De redditgroep Wallstreetbets zijn niet van plan om op te geven en houden hun aandelen Gamestop vast. Wel wordt het hun moeilijker gemaakt om extra aandelen te kopen. De Amerikaanse broker Robinhood blijft de handel van Gamestop, maar ook andere aandelen met grote shortposities beperken. Ook blijft het spannend wat het met de aandelenprijs gaat doen en of short gaan in de toekomst mogelijk blijft voor hedgefondsen.

Hoe denk jij dat de confrontatie tussen Wallstreetbets en de Hedgefondsen verder zal verlopen? Laat het hieronder weten in de reacties!

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen