De Amerikaanse verkiezingen – en de impact op de beurs

Amerikaanse presidentsverkiezingen
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in volle gang. Maar hoe werkt het politieke systeem in Amerika en wat zijn de verschillen tussen Biden en Trump?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

De Amerikaanse verkiezingen zijn in volle gang en snel wordt duidelijk wie de nieuwe president van Amerika gaat worden. Wordt het dit keer de democratische Joe Biden, of wordt Donald Trump nogmaals voor 4 jaar herkozen?

Politieke systeem

In Amerika wordt er gebruikt gemaakt van een ander politiek systeem dan in Nederland. Zo wordt in Amerika de president niet rechtstreeks gekozen, maar kiezen Amerikanen voor kiesmannen. Deze bepalen later onder een Kiescollege wie de verkiezingen uiteindelijk heeft gewonnen.

Voor elke Amerikaanse staat zijn er een aantal kiesmannen te verdelen, met in totaal 538 over geheel Amerika. Wel zijn het aantal kiesmannen per staat verschillend. Zo heeft een staat als Alaska maar 3 kiesmannen te verdelen, terwijl Californië maar liefst 54 kiesmannen heeft te verdelen.

De focus van Joe Biden en Donald Trump ligt dus voornamelijk bij de grote staten en dan voornamelijk de swing states. Een swing state is een staat waar geen van de presidentskandidaten een duidelijke meerderheid heeft. Een belangrijke swing state is Florida, een staat met 29 kiesmannen. Andere belangrijke swing states dit jaar zijn Arizona, North Carolina en Georgia.

Kritiek

Wel is er aardig wat kritiek op het politieke systeem van Amerika. Zo kan het voorkomen dat een presidentskandidaat wel de meeste stemmen in totaal heeft, maar uiteindelijk niet de president wordt. Zo had Hillary Clinton in 2016 meer stemmen in totaal gekregen dan Donald Trump, maar Trump werd toch president.

De presidentskandidaat die de meeste stemmen in een staat verweft krijgt zo alle kiesmannen van een staat. Het maakt dus niet uit of een staat met een klein of groot verschil wordt gewonnen

De winner takes it all in Amerika

Biden vs Trump

Na maandenlange campagnes is het dan bijna zover. Er kan gestemd worden en volgens de peilingen staat Biden op dit moment voor. Toch biedt dit geen garantie dat hij vervolgens ook de president zal worden.

biden and trump

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen Biden en Trump:

Klimaat

Trump zet zich liever niet in voor het klimaat. Zo trok hij de VS terug uit het Parijs-akkoord. Onder leiding van Trump zal het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen verder worden aangemoedigd. Op lange termijn kan dit flinke gevolgen hebben voor het klimaat en het beleid dat Trump voert. Zo moet Amerika dan een flinke inhaalslag maken wat nadelig is voor de aandelenmarkt.

Biden wil zich wel inzetten op het klimaat. Zo zal hij de focus leggen op hernieuwbare energie en lagere emissiestandaarden. Hij wil flink investeren in klimaattechnologie. Dit kan postief effect hebben op aandelen in de sector van hernieuwbare energie, denk aan Tesla.

Belasting

Trump wil voor bedrijven de belastingen zo laag houden. Zo heeft hij in 2017 de belastingen van bedrijven laten dalen van 35% naar 21%.

Biden heeft aangegeven dat de belastingen voor bedrijven wel te verhogen als hij president wordt. Ook wil hij de hoogste belastingschijf verhogen van 37% naar 39,6%.

Gezondheidszorg

Het standpunt van Trump staat vast, hij wil een einde maken aan Obamacare. Ook wil hij er alles aan doen om de prijs van geneesmiddelen te verlagen. Wel heeft hij nog geen alternatief voor Obamacare.

Biden wil dat de Obamacare blijft bestaan en dat er meer subsides komen naar mensen die het nodig hebben. Wel zouden de farmaceutische bedrijven vrij spel krijgen en kunnen hierdoor de prijzen hoger blijven voor medicijnen dan onder Trump. Dit is positief voor bedrijven in de farmaceutische sector. Daarnaast is Biden voorstander van het legaliseren van cannabis, iets waar Trump terughoudender in is.

Handel

De relatie tussen Amerika en China zal verslechteren als Trump aan de macht blijft. Zo zal het handelsconflict tussen beide grootmachten aanhouden en zal ook de relatie met Europa verslechteren.

Biden wilt graag de relatie met China verbeteren en de handelsbelemmeringen zullen afnemen. Ook zal de relatie en handel met Europa verbeteren wat positief is voor de aandelenmarkt.

Beurs

Historisch gezien schommelt de koers rondom de Amerikaanse verkiezingen enorm. Ook dit jaar is het geval. Dit komt door de onzekere tijd die gaande is en door het coronavirus waar in Europa de 2e golf aan de gang is. Als gevolg hiervan daalde S&P 500 al met 5% de afgelopen 5 dagen.

Er heerst een waarneming dat een Republikeinse president beter zou zijn voor bedrijven op de aandelenmarkt. Dit komt doordat ze bedrijven minder belasting willen laten betalen en de markt vrij wil laten.

Echter, blijkt het dat de democraten betere rendementen scoren op de Amerikaanse aandelenmarkt, vertegenwoordigd door de S&P 500 sinds 1947. Zo behaalde een democratische president een jaarlijks rendement van 10,8%, vergeleken met slechts 5,6% voor een republikeinse president.

Op de korte termijn zal de koers nog wel blijven schommelen, dit komt mede door het coronavirus. Echter, op lange termijn zal naar mijn mening en gezien de historische data de aandelenkoers stijgen.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen