Boekreview Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki

Rich Dad Poor Dad Cover
Rich Dad Poor Dad is het bestverkochte personal finance boek ter wereld. Het boek geeft je inzichten hoe je rijk kan worden en financieel vrij kan zijn.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Rich Dad Poor Dad is geschreven door Robert Kiyosaki en is het bestverkochte persoonlijke finance boek ter wereld. Robert Kiyosaki legt in dit boek uit hoe hij een aantal goede keuzes heeft gemaakt waardoor hij niet meer hoeft te werken voor zijn geld.

Rich Dad Poor Dad review

Ook geeft hij flink wat tips over hoe jij kan ontsnappen aan de ‘rat race’. Het boek is voor het eerst uitgebracht in 1997 en er zijn al meer dan 32 miljoen exemplaren van verkocht.

Samenvatting van Rich Dad Poor Dad

Robert Kiyosaki vertelt in het boek Rich Dad Poor Dad dat hij vroeger met twee vaders opgroeide. Zijn eigen vader was hoogopgeleid en had een goede baan, alleen had hij moeite met zijn financiën en kwam hij altijd geld te kort, de Poor Dad dus.

De Rich Dad was de vader van Mike, de beste vriend van Robert.  Hij had alleen de lagere school afgemaakt, hierdoor bezat hij geen diploma van een ‘goede opleiding’. Wel was het verschil dat de Rich Dad goed met geld om kon gaan.

De Poor Dad gelooft dat iemand voor geld moet werken met een vaste baan, waarbij iemands vermogen grotendeels afhangt van de familieachtergrond. Ook gelooft hij dat een schooldiploma heel belangrijk is waardoor je een betere baan kan krijgen. De mindset van de Poor Dad is gesloten en bij mogelijkheden kapt hij het gelijk af dat hij het niet kan betalen.

De Rich Dad gelooft dat Robert een baan moest zoeken om te leren en vaardigheden te ontwikkelen, om zelf ondernemer te worden. Hierin legt hij de nadruk op financiële educatie waarmee Robert zo financieel onafhankelijk kan worden. De Rich Dad gelooft ook dat fouten maken bij het leven horen en dat je zo je verder ontwikkelt als persoon. De mindset van Rich Dad is gedreven en ziet constant mogelijkheden hoe hij voor iets kan betalen.

Robert koos er uiteindelijk voor om alleen maar naar zijn Rich Dad te luisteren en liet zien hoe hij rijk is geworden met handige tips. In Rich Dad Poor Dad staan 5 zeer handige levenslessen over hoe jij jouw money mindset kan verbeteren. 

The rich don’t work for money

In het boek komt naar voren dat de Rich Dad geld voor hem laat werken. Zo heeft hij vele geldstromen die geld voor hem verdienen.

De Poor Dad werkt wel voor geld en heeft moeite om maandelijks rond te komen. Veel mensen gaan ook meer schulden aan wanneer ze meer geld krijgen, door bijvoorbeeld een promotie. Stel iemand krijgt een promotie van €500,- euro in de maand dan is de kans groot dat deze persoon ook meer geld gaat uitgeven, waardoor je alsnog in financiële problemen kan komen. Dit is wat de ‘Rat Race’ wordt genoemd.

The poor and the middle class work for money. The rich have money work for them.

Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

The rich buy assets, not liabilities

Uit deze les kan gehaald worden dat de rijken mensen vooral assets kopen ( = bezittingen) terwijl de middle-class juist liabilities kopen ( = schulden) en de poor-class alleen uitgaven hebben. Bezittingen zijn dingen die ervoor zorgen dat je meer inkomsten krijgt. Voorbeelden hiervan zijn vastgoed, aandelen, etf’s, obligaties en intellectueel eigendom.

Schulden zijn alles wat geld kost, zoals een leaseauto of een televisietoestel. Volgens Robert is je eigen huis geen asset, maar een liability. Je betaalt namelijk elke maand je hypotheek om geld te lenen zodat je in je eigen huis kan wonen

Het kasstroomoverzicht van een bezitting is dus dat het zorgt voor inkomsten terwijl het kasstroomoverzicht van een schuld laat zien dat het zorgt voor meer uitgaven.

De les van Rich Dad Poor Dad is dat rijke mensen voornamelijk assets kopen die zorgen voor meer inkomsten waarna vervolgens worden geïnvesteerd in meer assets. De middle-class en poor-class hebben dit niet door en zorgen met extra inkomen voor meer schulden. Ze kopen geen assets en het extra inkomen dat ze hebben gaat op aan extra uitgaven. Zie hieronder ook de verschillende kasstromen van de rich en middle-class.

Rich Dad Poor Dad balance sheet
Het kasstroom overzicht van een rijk persoon en dat van een persoon uit the middle class van Rich Dad Poor Dad

Always think in terms of opportunities

De Rich Dad verbiedt het dat Mike en Robert zeggen: Ik kan het niet betalen. In plaats daarvan zegt hij dat ze moeten zeggen en denken: Hoe kan ik het betalen? Met de zin ik kan het niet betalen sluit je jouw hersenen af en hoeven ze zo niet langer na te denken. Met de zin hoe kan ik het betalen denken jouw hersenen mee aan nieuwe mogelijkheden om iets voor elkaar te krijgen. Robert leert dat de middle en -poorclass bang zijn om risico’s te nemen als het om geld gaat.

For most people, the reason they dont win financially is because the pain of losing money is far greater than the joy of being rich.

Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

Mind your own business

Dit is een belangrijke les uit Rich Dad Poor Dad als het om je mindset gaat. Hierin geeft Robert aan dat je baan niet is wie jij bent. Wel is het prima om een baan te hebben, maar weet dat dit niet je eigen business is. Als iemand iets aan je vraagt wat je doet, gaat het niet om welke baan je hebt, maar wat je naast je baan doet.

Met je baan zorg je voor de noodzakelijke cashflow om noodzakelijke uitgaven te doen en helpt bij het starten van je eigen business. Met je eigen business kan je starten met het kopen van assets in plaats van liabilities en onnodige uitgaven.

The rich focus on their asset columns while everyone else focuses on their income statements

Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

Pay yourself first

Pay yourself first is een simpele methode die door George Clason is bedacht. Het idee is dat je zodra je salaris of andere inkomsten ontvangt, je als eerste jezelf betaalt door een vooraf bedrag over te maken naar je assets. Echter, veel mensen doen dit andersom: ze geven eerst al hun geld uit als ze hun salaris ontvangen en kijken daarna pas wat er overblijft om van te sparen.

Met pay yourself first, zelfs in financieel onzekere tijden word je creatiever om nieuwe manieren van inkomsten te genereren, om zo aan je betalingen te voldoen. Dit is een zeer waardevolle les uit Rich Dad Poor Dad.

Pay yourself first Rich Dad Poor Dad

Eigen mening van Rich Dad,Poor Dad

Rich Dad Poor Dad heeft me enorm geïnspireerd om te starten met De Jonge Beleggerij. Zo wil ik dat jongeren bewuster worden van persoonlijke financiën en welke voordelen dit heeft. Het boek zet je aan het denken en ik vind het fijn dat er afbeeldingen zijn toegevoegd om het verhaal extra te verduidelijken. Het heeft me ook enthousiast gemaakt om mijn financiële IQ verder te ontwikkelen en mijn assets te laten groeien.

Het boek geeft wel handvaten hoe je ‘rijk’ kan worden, maar toch vind ik ze niet erg concreet. Desalniettemin geeft het nieuwe inzichten over hoe je met geld om moet laten gaan en hoe je geld voor jou laat werken! Ook vond ik het fijn dat er na elk hoofdstuk een samenvatting van het hoofdstuk kwam. Dit kan je voor later gemakkelijk teruglezen. Als laatste is er na elk hoofdstuk een studiesessie. Hiermee worden vragen gesteld over het hoofdstuk en hoe jij ze voor je ziet, super handig! Dit zet je gelijk aan het denken!

Ik ben van mening dat Rich Dad Poor Dad een must is voor iedereen die aan zichzelf wil werken en streeft naar financiële vrijheid.

Wil je ook Rich Dad Poor Dad lezen, dat kan door dit boek te bestellen via bol.com. Zelf heb ik de originele Engelse versie gelezen, maar je hebt ook de Nederlandse variant van het boek!

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen