Boekreview Elon Musk: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft

Elon Musk Boekreview
Leer hoe topman Elon Musk onze toekomst vormgeeft met innovatieve ideeën en ondernemingen en waar zijn drive vandaan komt.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

We kennen Elon Musk inmiddels allemaal wel, (bijna) rijkste persoon ter wereld en topman van grote bedrijven zoals Tesla en SpaceX. Maar waar komt de drive van Elon Musk vandaan en hoe is hij begonnen?

Elon Musk boek

Dit boek, geschreven door Ashlee Vance, neemt een kijk in het leven van Elon Musk, van zijn jeugd tot waar hij nu staat. Ashlee Vance heeft naast dit boek ook veel geschreven voor de New York Times en Bloomberg Business. Het boek is gebaseerd op interviews met vrienden, familie en collega’s. Daarnaast heeft de schrijver ook meerdere keren zelf met Elon Musk gesproken en heeft Elon toestemming gegeven om mee te werken aan het boek. Met als voorwaarde dat Elon voordat het boek werd uitgegeven het mocht lezen en voetnoten mocht plaatsen voor verdere verduidelijking van gebeurtenissen.

Samenvatting beginjaren Elon Musk: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft

Het boek geeft een chronologische kijk in het leven van Elon Musk. Het verhaal begint in Zuid-Afrika waar hij al op vroege leeftijd een eigen videogame heeft ontwikkeld. Daarnaast las Elon graag en zat hij vaak in een hyperfocus. Wel was Elon een buitenbeentje op school en werd hij gepest. Als tiener ging hij naar Canada omdat hij verwachtte dat hij meer kansen kreeg dan in Zuid-Afrika. In 1995 richtte hij samen met zijn broer het bedrijf Zip2 op, dat later in 1999 werd verkocht voor meer dan $300 miljoen dollar. Na het succes van dat bedrijf was hij op zijn 28e al miljonair en bekend in Silicon Valley. Hij was een ondernemer die het wel lukte om tijdens de dot-com crash flink te cashen.

Van het verdiende geld zag Elon Musk kansen in de betalingswereld, en starte zijn eigen online bank, genaamd X.com. Met als doel om geld veilig over te maken via e-mail. In 2000 ontstond de fusie met Confinity, dat PayPal ontwikkelde. X.com ging zich daarna focussen op online betalingen. In 2002 kocht eBay PayPal voor $1,5 miljard.

Elon Musk PayPal X.com
Peter Thiel en Elon Musk tijdens hun werkzaamheden bij PayPal en X.com

Oprichting SpaceX

Na de successen met Zip2 en X.com wilde Elon Musk een grotere impact maken op de wereld. Al zijn bedrijven moeten zorgen voor een verbetering van het leven op aarde. Deze visie had hij al van kleins af aan waarin hij bijvoorbeeld al veel met raketten bezig was.

In 2002 richtte hij het bedrijf SpaceX op, met als doel om naar de planeet Mars te gaan, deze te verkennen en om hier mensen te laten wonen. Het knappe aan SpaceX is dat ze de ruimteschepen zelf maakte en voor veel innovatie zorgde in de ruimtevaartindustrie. Zo heeft SpaceX de kosten flink verlaagd om de ruimte in te gaan en maken ze gebruik van herbruikbare raketten. Inmiddels werkt SpaceX nauw samen met NASA waar ze veel opdrachten van krijgen.

SpaceX Falcon 9
Lancering van ruimteschip Falcon 9 van SpaceX

Elon Musk en Tesla

Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, met als doel om een elektrische auto de markt op te krijgen. Ze zochten een investeerder die geloof had in dit project en kwamen zo uit bij Elon Musk. In 2008 werd hij CEO van het bedrijf. Tesla heeft met veel tegenslagen te maken gehad, zoals de dure productiekosten, interne conflicten en de media die geen geloof had in Tesla. Toch is het Elon Musk gelukt om de Tesla Roadster, Tesla Model S, Tesla Model X en Tesla Model 3 op de markt te krijgen. Inmiddels is Tesla een van de grootste bedrijven ter wereld en zie je over de hele wereld een toename van het gebruik van elektrische auto’s.

Elon Musk 2008 Tesla
Presentatie van de Tesla Roadster in 2008

Medewerking Solar City

In het boek komt ook naar voren dat Elon Musk heeft meegeholpen met de oprichting van Solar City in 2006. Solar City is namelijk opgericht door Peter en Lyndon Rive, de neven van Elon Musk. Een zonne-energiebedrijf die zonnepanelen op de markt bracht met daarbij geleverde software over de totale opwekking van de zonnepanelen. Solar City werd in 2016 overgenomen door Tesla en helpt met het maken van de thuisaccu’s van Tesla en leveren de zonnepanelen voor de Tesla Supercharger.

Persoonlijkheid van Elon Musk en financiële problemen

Het boek gaat ook dieper in over de persoonlijkheid van Elon Musk en zijn enorme drive om het maximale uit zijn visie te halen. Hij werkte in zijn beginjaren 20 uur op een dag en zorgde slecht voor zichzelf. Dit komt mede door zijn zware jeugd die hij had in Zuid-Afrika.

Daarnaast had hij moeite om met zijn medewerkers om te gaan. Hij stelde onrealistische deadlines, was direct en bij een fout werd iemand al snel ontslagen. Later is dit gedeeltelijk veranderd maar alsnog kan hij direct uit de hoek komen.

Elon Musk heeft veel op het spel gezet om zijn visie waar te maken en om van SpaceX en Tesla een succes te maken. Hij kon ervoor kiezen om uit te cashen na de successen van PayPal en Zip2, maar zette juist alles op het spel. Al zijn vermogen ging naar SpaceX en Tesla. Hij was bijna failliet in 2008 toen Tesla de rekeningen niet meer kon betalen maar hij zette door. Want opgeven is geen optie volgens Musk.

Conclusie boek Elon Musk

Het boek geeft een inkijk in het leven van een bijzonder, innovatief mens. Het geeft een beeld hoe gedreven hij is, waar hij vandaan komt en wat hij nog wilt bereiken. Het is een persoon met een ongelofelijke drive. Daarnaast is het verhaal niet eenzijdig en komen ook mensen aan het woord die wat negatiever zijn over Elon en over zijn opvattingen.

Het boek laat ook zien welke impact Musk heeft op ons leven, denk aan de komst van elektrische auto’s, maar ook met PayPal. Volgens hem gaat de toekomst nog veel brengen, op het gebied van reizen naar Mars als met zonne-energie en het opslaan van deze energie.

Ik vond het boek zeker interessant en inspirerend om te lezen en kan het iedereen aanraden om meer te weten achter deze bijzondere, visionaire man.

Je koopt Elon Musk: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft voor bij bol.com voor €7,49.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen