Boekreview De Beleggingsillusie

De Beleggingsillusie boekreview
In De Beleggingsillusie komt naar voren hoe de beleggingsindustrie geld verdient, wat altijd ten koste gaat van de particuliere belegger.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Veel mensen zien beleggen als iets engs. En dat is niet onterecht dat mensen zo denken. De laatste jaren zijn er misstanden geweest omtrent beleggen. Vermogensbeheerders en beleggingsfondsen beloven veel geld voor je te verdienen. Echter, blijken ze een groot deel van het rendement van hun klanten naar zichzelf toe te trekken.

De Beleggingsillusie boekreview

De Beleggingsillusie is een Nederlands boek en uitgebracht in 2014, door Marius Kerdel en Jolmer Schokken. De schrijvers zijn zelf ook econoom en hebben vroeger gewerkt bij financiële instellingen.

Met De Beleggingsillusie willen de schrijvers duidelijk maken welke spelletjes vermogensbeheerders spelen en hoe ze het rendement van hun klanten naar zichzelf toetrekken. De Beleggingsillusie bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft aan wat de beleggingsillusie is en wat de bank je niet vertelt over succesvol beleggen. In deel twee komt de beleggingsoplossing, waar praktische tips instaan hoe je als belegger een hoger rendement kan behalen.

De Beleggingsillusie

In het eerste deel van het boek komt naar voren dat de klant niet centraal staat bij vermogensbeheerders en de gehele beleggingsindustrie, maar wel dat de klant voor de gehele beleggingsindustrie veel kan opbrengen.

De beleggingsindustrie en de financiële media willen namelijk beleggers aanmoedigen dat actief beleggen, het timen van de markt of hulp inschakelen van vermogensbeheerders een hoger rendement zal opleveren. Het omgekeerde is echter het geval. Hoe meer beleggers actief beleggen en proberen de markt te timen, hoe meer kosten beleggers betalen en hoe minder rendement er zo overblijft.

Dit spelletje wordt ook wel de beleggingsillusie genoemd. Zo bestaan de inkomsten van de beleggingsindustrie en financiële instellingen gelijk aan de kosten van de beleggers die in de beleggingsillusie geloven.

De Beleggingsillusie

De Beleggingsoplossing

In het tweede deel van het boek gaat men verder in op hoe je wel kan beleggen en geven drie beleggingsregels waar je aan moet houden voor een mooi rendement:

  1. Neem het juiste risico; Bepaal de verdeling tussen aandelen, obligaties en cash die past bij jouw doelstellingen. Wanneer je het geld pas over 30 jaar nodig hebt, dan kan je hogere risico’s nemen dan wanneer je het geld al over 5 jaar nodig hebt.
  2. Beperk de kosten; De grootste aanslag op je rendement zijn de kosten. Kijk goed naar alle directe en indirecte kosten die bij beleggen komt kijken. Denk aan de transactiekosten, maar ook de service-fee wanneer je bij een vermogensbeheerder zit en de lopende kosten bij een beleggingsfonds.
  3. Hou jezelf in bedwang; Het is van belang dat je belegt met je verstand en je niet laat verleiden door emoties. Wanneer het slechter gaat met de beurs moet je in je achterhoofd houden dat de beurs weer zal herstellen maar dit wel even tijd kan kosten.

Eigen mening van De Beleggingsillusie

De Beleggingsillusie leest makkelijk en maakt de lezer bewust van hoe de beleggingsindustrie geld verdient. Daarnaast is het boek goed onderbouwd met theorieën en voorbeelden waaruit blijkt dat actief beleggen en het proberen de markt te timen slecht is voor je rendement. Ik vond het boek interessant en heb nu een beter beeld van hoe de beleggingsindustrie in elkaar zit.

Het boek is tevens praktisch doordat de schrijvers drie beleggingsregels meegeven die ervoor zorgen dat je mooie rendementen kan behalen als je eraan houdt.

De Beleggingsillusie is een aanrader voor elke beginnende belegger die van plan is om het beleggen uit te besteden of dit al doet. Daarnaast is het ook een interessant boek voor iemand die zelf belegt. Het boek biedt inzichten hoe de beleggingsindustrie werkt en hoe ze hun geld verdienen en hoe ze jou verleiden om actief te beleggen. Je kan De Beleggingsindustrie bestellen via bol.com.

Wil je meer te weten komen over beleggen? Check dan deze pagina

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen