Beleggen met kleine bedragen, start vandaag nog! (Gastblog)

Beleggen met kleine bedragen
Wanneer je wilt beleggen met kleine bedragen, maar niet weet of je daar veel rendement op krijgen, is dit artikel wat voor jou. Debeleggendestudent.nl laat zien hoe je met kleine bedragen je kan beleggen en welke mogelijkheden er zijn.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Dit artikel is geschreven door De Beleggende Student, blog over beleggen en crypto voor studenten. Daarnaast hebben zij ook een eigen Instagram kanaal @debeleggendestudent.nl volg hun zeker voor meer content!

Beginnen met beleggen met kleine bedragen

Beleggen met kleine bedragen is met name succesvol op de lange termijn. Hoe eerder je dus begint met beleggen, des te beter. Hierbij maakt het niks uit of je nou met grote of kleine bedragen begint. Over het algemeen is het verstandig om als beginner te beleggen met kleine bedragen. Hierdoor kun je namelijk rustig ervaring opdoen.

Tevens levert spaargeld op een spaarrekening bij de bank tegenwoordig bijna niks meer op. Integendeel zelfs, door de lage rente en inflatie wordt je spaargeld op termijn juist minder waard. Over een langere termijn bij beleggen is er bijna altijd sprake van een positief rendement. Bij een neutraal risico levert een beleggingsportefeuille over een periode van 10 jaar ongeveer 4-6% per jaar op. Dat is veel meer dan dat je als rente krijgt op je spaarrekening bij de bank.

Door op de lange termijn constant te beleggen met kleine bedragen, neemt je belegde vermogen snel toe. Dit heeft te maken met het rendement-op-rendement effect, ook wel “compound interest” in het Engels genoemd. Rendement-op-rendement houdt in dat je het ontvangen rendement over je beleggingen laat staan op je beleggingsrekening. Hierdoor ontvang je opnieuw rendement over je eerder ontvangen rendement. Als je dit principe jarenlang blijft doen treedt er als het ware een sneeuwbaleffect op. Je belegde vermogen gaat namelijk steeds sneller groeien.

Voorbeeld rendement-op-rendement effect: Stel het gemiddelde rendement dat je per jaar op aandelen ontvangt bedraagt 7 procent. Je hebt dan over 30 jaar:

  • €85.803 wanneer je per maand €50 belegt (totale inleg: €18.000)
  • €88.205 wanneer je per maand €75 belegt (totale inleg: €27.000)
  • €117.606 wanneer je per maand €100 belegt (totale inleg: €36.000)

Dit rekenvoorbeeld laat dus zien dat je hele mooie bedragen kunt behalen door periodiek met kleine bedragen te beleggen. Verder laat het zien dat hoe eerder je start met beleggen, hoe meer tijd je geld heeft om meer waard te worden en hoe meer je op termijn over gaat houden.

Beleggen met kleine bedragen

Disclaimer

Er is bij deze berekening geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de kosten van beleggen. Het is als beginnende belegger belangrijk dat je voordat je start met beleggen goed uitzoekt hoeveel kosten je bij elke broker moet rekenen. Bovendien brengt beleggen risico’s met zich mee en kun je je inzet verliezen. Het is belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen.

Welke mogelijkheden heb je als je met kleine bedragen wilt gaat beleggen?

Als je besloten hebt om te gaan beginnen met beleggen met kleine bedragen, is het belangrijk om te weten uit welke beleggingsvormen je kunt kiezen. In dit artikel zullen wij er drie kort behandelen:

  • Zelf aandelen kopen: Een aandeel kan je zien als een stukje van de economische waarde van een bedrijf of merk. Bij het kopen van een aandeel van een bedrijf word je als belegger een klein beetje mede-eigenaar van dat bedrijf of merk. Doordat je aandeelhouder bent, heb je dus ook recht op een deel van de winst dat het bedrijf maakt.
  • Een indexfonds of ETF volgen: Spreiding is heel belangrijk als je succesvol wilt beleggen. Zo kan een gespreide portefeuille het effect van koersschommelingen beter opvangen. Om op een eenvoudige en goedkope manier een goede spreiding in je portefeuille te hebben, is het volgen van een indexfonds of ETF een aanrader. Een indexfonds of ETF kan gezien worden als een soort mandje met allemaal aandelen, grondstoffen, obligaties of vastgoed. Zo heb je fondsen die bijvoorbeeld vastgoed of technologische aandelen volgen, maar ook fondsen die bijvoorbeeld de aandelen volgen die genoteerd staan op de AEX. Daarnaast kan je met een ETF beleggen in de gehele wereldeconomie, zoals bij de VWRL.
  • Beleggen bij een vermogensbeheerder: Voor beleggers die geen zin en tijd hebben om zich te verdiepen in beleggen, maar wel de voordelen van beleggen willen hebben is er een oplossing. Namelijk het online beleggen bij een vermogensbeheerder. Hierbij geef je het beheer van je vermogen uit handen aan experts. Deze experts gaan vervolgens met je geld aan de slag om jouw gewenste doelen te bereiken. Let op, hiervan zullen de kosten wel hoger zijn dan wanneer je zelf start met beleggen.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen