Beleggen in edelmetalen (Goud, zilver)

Edelmetalen
Beleggen in een edelmetaal zoals goud of zilver wordt al duizenden jaren gedaan, maar hoe kan jij als particulier hierin beleggen? In dit artikel wordt alles uitgelegd.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Dit artikel is geschreven door Mike van Investeringspraat. Hij heeft ook een blog, Instagram en zelfs een Youtubekanaal waarin hij net als ik jonge beleggers wilt helpen. Mike investeert in aandelen & ETF’s, crypte, maar ook in edelmetalen. Vandaar dat ik hem heb gevraagd of hij hier een artikel over kon schrijven.  

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn metalen die bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Je zou goud bijvoorbeeld jaren op de bodem van de zee kunnen laten liggen, zonder dat het metaal wordt aangetast. Daarom wordt goud vooral in sieraden gebruikt, omdat het metaal er mooi uit blijft zien. Een uitzondering is zilver. Zilver krijgt na verloop van tijd wel een dun laagje zilversulfide, denk aan zilver servies of sieraden (Dit is een chemische reactie van waterstofsulfide. (Dit is een stof die voor komt in de lucht en op verschillende materialen), maar het verlies is verwaarloosbaar bij het oppoetsen.

Door bovenstaande eigenschappen zijn edelmetalen een veel gebruikte grondstof en geschikt om langdurig koopkracht in op te slaan. Er zijn verschillende edelmetalen (platina, rodium, osmium, palladium, iridium, ruthenium, wolfraam, goud en zilver), maar in deze blog ligt de focus op goud en zilver.

Edelmetalen hebben een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, het is lang de basis geweest voor onze monetaire systemen en ook vandaag de dag zijn edelmetalen nog steeds erg belangrijk.

Geschiedenis van edelmetalen als betaalmiddel en waardeopslag

Edelmetalen (goud & zilver) hebben een lange trackrecord. Er is bewijs gevonden wat erop duidt dat edelmetalen al ruim 5 duizend jaar een belangrijke rol spelen binnen beschavingen. Zo is er goud terug gevonden in de graven van Farao’s, zoals die van Toetanchamon. Ook worden nog jaarlijks oude munten in de grond teruggevonden.

Ook de monetaire systemen hebben het grootste deel van de tijd een vorm van de goudstandaard gekend. Vanaf 1815 tot 1914 in de vorm van een volledige goudstandaard en na de tweede wereldoorlog t/m 1971 in de vorm van het Bretton en Woods stelsel.

In 1971 kwam het ‘fiat tijdperk’. Fiatgeld(Dollar, Pond, Euro) is geld dat zijn waarde niet uit de materie haalt waarvan het gemaakt is (zoals goud en zilver), maar waarvan de waarde is gebaseerd op het vertrouwen dat mensen erin hebben. Banken en overheden kunnen wel zoveel geld ervan bedrijven als ze zelf willen. Dit ruime monetaire beleid leek in eerste instantie handig, omdat de centrale banken de economie kunnen bij sturen waar nodig (in hun opinie). De voordelen op de korte termijn hebben helaas enorme consequenties op de lange termijn. Ik heb het dan over de gemiddelde inflatie van 2% (volgens de CPI-cijfers). Met een systeem gebaseerd op edelmetaal had dit nooit kunnen gebeuren.

Goud als edelmetaal

Goud is het bekendste edelmetaal en wordt ook wel “The King Of Money And The Money Of Kings” genoemd. Goud heeft deze status niet zomaar gekregen, maar heeft deze te danken aan de lange geschiedenis. Goud is tevens ook de nummer 1 asset als het om marktkapitalisatie gaat. Goud kent twee belangrijke toepassingen, (1) een edelmetaal om waarde in op te slaan en (2) het is een industriële grondstof (komt veel in elektronica voor).

Grootste assets ter wereld

Zilver als edelmetaal

Zilver is vaak het 2e waar men aan denkt als we het over edelmetalen hebben. Zeer terecht als je het mij vraagt, want zilver betekent in minstens 14 talen geld. Zilver heeft een lange tijd een zeer belangrijke rol gehad als betaalmiddel voor verschillende beschavingen (Denk aan munten). Zilver kent vele industriële toepassingen (Bijvoorbeeld een belangrijke grondstof in zonnepanelen), omdat het de op een na veelzijdigste grondstof is naast aardolie. Ook is zilver nog steeds een geliefde belegging en momenteel zien we zelfs dat de vraag naar fysiek zilver net zo groot is als die van fysiek goud. Zilver staat op plek 7 als grootste asset.

Waarom worden edelmetalen meer waard?

Edelmetalen zijn net als Cryptocurrency wat lastiger te waarderen als je ze vergelijkt met aandelen en ETF’s. Hieronder 3 redenen waarom edelmetalen in waarde stijgen en een aantrekkelijke belegging zijn.

  1. Schaarste: Edelmetalen zijn schaars. Het is niet bekend hoeveel ervan is, maar wel dat de vraag toeneemt en dat de mijnen langzaam uitgeput raken. Volgens het bekende vraag en aanbod principe neemt dan een goed (in dit geval edelmetaal) toe in waarden. Een schatting kan je berekenen met het stock to flow model. Bekijk deze (Engelse) geanimeerde video voor meer uitleg.
  2. Inflatie: Met de komst van fiat valuta’s is inflatie iets normaals geworden. Vroeger werd dit gedeeltelijk gecompenseerd door spaarrente, maar die bestaat zoals je weet niet meer of is zelfs al negatief. Inflatie zorgt ervoor dat je koopkracht fors achteruitgaat. Voorbeeld: De koopkracht van 10 duizend euro verdampt in 30 jaar naar 5,5 duizend euro. Edelmetalen behouden al duizenden jaren deze koopkracht en door de schaarste profiteer je zelfs van een extra rendement. Edelmetalen zijn door de jaren heen in veel gevallen een goede hedge (bescherming van je vermogen) geweest tegen inflatie.
  3. Vertrouwen: Beleggers hebben vertrouwen in edelmetalen. Dat komt o.a. door de lange geschiedenis (trackrecord) en de bescherming die het biedt tegen een potentieel systeem risico. Ook doen edelmetalen het vaak goed in economisch onzekere tijden.  
Koers goud
De goudprijs van de afgelopen jaren (Prijs in kg)

Let op: Dit betekent niet dat goud en zilver altijd stijgen. Ook deze markt kent cyclussen en als je op een top koopt kan het soms jaren duren voordat het rendeert.   

Hoe beleggen in edelmetalen?

Investeren in edelmetalen kan op verschillende manieren. Deze manieren kennen allemaal hun voor- en nadelen. We kunnen het opdelen in 3 categorieën, namelijk fysiek edelmetaal, Beleggen in ETF’s en/of investeren in edelmetalen mijnaandelen.

Investeren in fysiek goud

De directste manier om in goud te investeren is fysiek goud. Beleggen in fysiek goud kan je ook weer onderverdelen in munten, baren en sieraden. Het grootste voordeel van beleggen in fysiek goud is de zekerheid. Je koopt het edelmetaal in de puurste vorm en bij onrustige economische tijden biedt het edelmetaal je bescherming. Een nadeel is ook gelijk dat je een fysiek edelmetaal hebt. Er komen kosten bij kijken om het op te slaan of te verplaatsen.

Beleggen in een edelmetalen ETF

Je kan daarnaast beleggen in een edelmetalen ETF, die de spotprijs volgt van een edelmetaal, zoals goud. Je investeert dan in contractgoud dat door de uitgever van de ETF op een bepaalde manier is gedekt door het edelmetaal. Door het te beleggen in een ETF handel je tegen de laagste tarieven en hoef je niet denken aan de opslag, die je bij bijvoorbeeld fysiek goud wel hebt. Echter, is het slechts een indirecte manier van investeren in goud.

Beleggen in edelmetalen mijnaandelen

Een totaal andere optie is beleggen in edelmetalen mijnaandelen. Je investeert dan niet direct in goud en je volgt ook niet de directe prijs, maar je investeert in een bedrijf dat zwaar afhankelijk is van edelmetaal en zich actief bezighoudt met het uitgraven van plekken op aarde waar men goud, zilver en andere edelmetalen kan vinden.

De prijs van goud/zilver of andere edelmetalen bepaalt dan ook vaak de richting van de koers. (Hoe hoger de koers van goud/zilver staat, hoe meer winst deze bedrijven maken). Het voordeel is dat de meeste bedrijven in deze sector dividend uitkeren. Toch kan het ook risicovol zijn om hierin te investeren, omdat er naast de goudprijs andere factoren meespelen, zoals de bedrijfsvoering. van het bedrijf.

Wil je alle voor- en nadelen weten van deze 3 manieren van beleggen in edelmetalen, bekijk dan deze blog van Investeringspraat.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen