Begrippenlijst

Aandeel

Een aandeel is een stukje bezit van een bedrijf. Als je van een bedrijf één of meerdere aandelen in bezit hebt ben je aandeelhouder en ben je voor een deel eigenaar van een bedrijf. Bij een BV (Besloten Vennootschap) staan aandelen op naam en heb je naast aandelen in het bedrijf ook meestal zeggenschap in de BV.

Bij een NV (Naamloze Vennootschap) staan de aandelen niet op naam en zijn deze vrij overdraagbaar. Deze aandelen zijn te verhandelen op een beurs waarbij je als particulier aandelen kan kopen en verkopen. Apple, Coca-Cola, Shell en Unilever zijn voorbeelden van bedrijven waarbij aandelen vrij verhandelbaar zijn.

Bear Market

Een bear market is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat aandelen voor een bepaalde periode dalen.

Beurs

De beurs staat voor de effectenbeurs. De effectenbeurs is een plek waar effecten zoals, aandelen en obligaties worden verhandeld.

Beurswaarde (Market Cap)

De beurswaarde van een bedrijf geeft de totale waarde weer van de aandelen van een bedrijf volgens de koerswaarde. Dit bereken je door het aantal uitstaande aandelen van het bedrijf te vermenigvuldigen met de huidige koers van het aandeel.

Beleggen

Beleggen is een vorm van investeren, met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt. Dat kan met tijd of geld zijn.

Beheerd beleggen

Met beheerd beleggen wordt jouw geld belegd door een derde. Je krijgt hierin veel begeleiding in het beleggen waardoor je ook kennis op kan doen als je nog geen tot weinig kennis hebt. De brokers die ik gebruik om beheerd te beleggen zijn Peaks en Semmie.

Met Peaks kan je beleggen met je wisselgeld van pingedragen. Zo rondt Peaks een betaling van bijvoorbeeld €2.70 af naar €3.00 waardoor je bij Peaks €0.30 inlegt. Al je wisselgeld wordt wekelijks automatisch van je rekening afgeschreven en wordt belegd in Peaks. Ook kan je dagelijks, wekelijks of maandelijks inleggen. 

Je kan de Peaks app downloaden in de Google Play Store of via de App Store. ik heb bij Peaks ook een actiecode om te gebruiken: MAART01XN Nadat je een account hebt aangemaakt kan je deze actiecode verzilveren en ontvang je €5 extra beleggingstegoed, net als ik!

Met Semmie kan je verschillende beleggingspotjes maken. Zo kan je zelf bepalen waarvoor je wilt beleggen, zoals een wereldreis die je wilt maken of voor een huis dat je later wilt kopen. Ook kan je een gezamenlijk beleggingspotje maken en kunnen jullie er beiden geld in storten.

Als je via deze link een account aanmaakt krijg je meteen €15 op je rekening van Semmie. De Semmie app kan je downloaden in de Google Play Store of via de App Store.

Bull Market

Een bull market is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat aandelen voor een bepaalde periode stijgen.

DEGIRO

DEGIRO is een broker die ik gebruik om zelf te beleggen. Hierin kan je aandelen kopen en investeren in indexfondsen. 

Dividend

Als een bedrijf winst maakt kan het bedrijf ervoor kiezen om (een deel van) de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Het is dus een winstuitkering van een bedrijf aan aandeelhouders. Wel is het zo dat een bedrijf niet verplicht is om dividend uit te keren, ze kunnen ook de winst investeren in het bedrijf.

Dividendaandeel

Een dividendaandeel ­­­­­is een aandeel van een bedrijf die bekend staat om een relatief hoog dividend uit te keren. Het dividend is stabiel en zorgt voor passief inkomen.

Dividendbelasting

Op het dividend die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders wordt 15% ingehouden voor de belasting in Nederland.

Dividend per aandeel

Het dividend per aandeel is het totale dividend dat een bedrijf uitkeert gedeeld door het totaal aantal uitstaande aandelen van een bedrijf.

Dividendrendement (Dividend yield)

Het dividendrendement geeft aan welk rendement het op aandelen uitgekeerde dividend opbrengt. Dit wordt berekend door het totale jaarlijkse dividend te delen door de huidige koers van het aandeel. 

Rekenvoorbeeld: Bedrijf X heeft het dividend van een aandeel voor een jaar vastgesteld op €5. De huidige koers is op een bepaald moment €120,- per aandeel. Het dividendrendement is dan €5 (Dividend per jaar) / €120 (Huidige koers aandeel) = 4,17% dividendrendement op het aandeel.

ETF

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF kan gezien worden als verzamelmandje van aandelen in een aantal bepaalde bedrijven. Dit kan zijn per land, per sector of per regio.

ECB

De ECB staat voor de Europese Centrale Bank en is de centrale bank van de Europese Unie.

FED

De FED staat voor Federal Reserve en is de centrale bank van de Verenigde Staten.

Groeiaandeel

Een groeiaandeel is een aandeel waarvan verwacht wordt dat het bedrijf een snelle en sterke groei doormaakt. Wel is het dividendrendement over het algemeen laag en dragen groeiaandelen ook meer risico met zich mee doordat de verwachte groei tegenvalt.

Index

Een index staat voor het gewogen gemiddelde van de koers van een aantal bedrijven. De AEX staat voor de Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste beursindex van Nederland. De AEX geeft de koersontwikkeling weer van de 25 Nederlandse aandelen met de grootste beurswaarde. Uit het gewogen gemiddelde van de aandelen wordt de stand van de AEX berekend.

Market order

De Market order is een order die uitgevoerd wordt tegen de op dat moment waarde van het aandeel of obligatie.

Limit order

Bij de Limit order bepaal je vooraf tegen welke koers je order mag worden uitgevoerd. Als een aandeel op een bepaald moment €100,- is en je wil het aandeel kopen voor €95,- kan je een limit order instellen. Wanneer het aandeel daalt en de waarde van €95,- wordt bereikt dan wordt deze toegevoegd aan je portfolio.

Passief inkomen

Passief inkomen is inkomen waarvoor je in het begin een inspanning voor levert, waarna je vervolgens een blijvend inkomen genereert.

Koers

De koers van een aandeel of obligatie is de waarde die op de beurs tot stand komt.

Koers-winstverhouding (PE-Ratio)

De koers-winstverhouding (Price-to-earnings ratio) is de prijs van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Dit wordt ook wel de P/E Ratio genoemd en is vaak te vinden van een bedrijf op Google. Als bedrijven nog geen winst maken is de PE-Ratio 0. Je kan ook zelf de PE-ratio berekenen door de huidige koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel (EPS). De PE-ratio zegt

Stop loss

De Stopp loss optie is een optie waarmee je het punt kan aangeven waarop je jouw verlies wil nemen. Wanneer de stopprijs wordt bereikt, worden de aandelen en/of obligaties verkocht tegen de opgegeven stopprijs.

Ticker

Een ticker is een afkorting waarmee verhandelde aandelen op de beurs worden aangeduid. Een voorbeeld is Apple met als ticker AAPL.

Winst per aandeel (EPS)

De winst per aandeel geeft weer hoeveel winst er wordt gemaakt per aandeel. Dit wordt berekend door de totale winst te delen door het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf.

De Jonge Beleggerij

Volg me op Instagram