Beginnen met beleggen moet zo vroeg mogelijk volgens Einstein

De Jonge beleggerij beleggen
Volgens Einstein is het rente-op-rente effect het 8e wereldwonder en is het van belang dat je zo vroeg mogelijk start met beleggen, om hier veel profijt van te hebben!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, zodat je vermogen van zichzelf kan gaan groeien. Maar waarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen? Dit komt door het rente-op-rente effect! Wetenschapper Albert Einstein noemde dit ook wel het 8e wereldwonder en wie dit wonder doorheeft kan er veel profijt van hebben!

Wat is het rente-op-rente effect?

Het rente-op-rente effect is dat je rente krijgt over de totale rente die je hebt ontvangen over het initiële bedrag dat je hebt ingelegd met beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld in het eerste jaar €1000,- belegt en daar 5% rendement op ontvangt, heb je aan het eind van dat jaar €1050,-, een winst dus van €50. Wat nu als je dit bedrag herinvesteert met weer 5% rendement aan het eind van het jaar? Dan heb je geen €50 winst, maar €52,50, dit is dus rente-op-rente. Dit komt doordat je in het tweede jaar niet belegt met €1000, maar met €1050!

Die €2,50 euro aan het begin lijkt niet veel, maar op de lange termijn kan dit heel wat schelen! Je hebt namelijk te maken met een exponentiële groei. In het derde jaar krijg je weer rente over de rente van jaar 1 en jaar 2 samen! Dit is een simpele en effectieve manier om het geld voor jou te laten werken en te laten beleggen.

De Jonge beleggerij beleggen

Het geheim van het rente-op-rente effect

Het geheim van het 8e wereldwonder is dat je geduld moet hebben met het beleggen. Het is van belang dat je zo vroeg mogelijk gaat beginnen met beleggen zodat je de beleggingen zo langer kan vasthouden. Het rente-op-rente effect werkt namelijk heel effectief op de lange termijn!

Voorbeeld berekening met het rente-op-rente effect

Stel je legt eenmalig €1000 in en je verwacht een rendement van 8%* per jaar, dan heb je na 10 jaar je inleg al verdubbeld! Je investeerde bedrag van 10 jaar terug is dan al €2159 waard! Hierbij herinvesteer je de rente en het dividend dat je hebt ontvangen.

In onderstaande grafiek is te zien dat je in jaar 0 €1000 investeert en naarmate de tijd vordert wordt dit bedrag meer waard doordat je verwacht dat je 8%* rendement per jaar zal behalen. Uiteindelijk zal je in jaar 10 je initiële inleg verdubbeld zijn.

De Jonge Beleggerij rente op rente effect

Voorbeeld berekening inclusief maandelijkse inleg met het rente op rente effect

Beschik je tot de financiële middelen om naast €1000 eenmalig ook maandelijks wat geld bij te leggen wordt het rendement nog hoger!

Stel dat je naast de €1000 ook nog eens maandelijks €250 euro belegt, dan heb je na 10 jaar een nog groter eindbedrag. Bij een rendement van 8%* heb je na 10 jaar €51.168 ontvangen uit je beleggingen.

De Jonge Beleggerij rente op rente effect1

Einstein gaf wel aan dat het rente-op-rente effect pas echt werkt op de lange termijn. Als we kijken naar een looptijd van 30 jaar met een eenmalige inleg van €1000 en een rendement van 8%* per jaar dan zien we dat het ontvangen belegde bedrag €10.063 is! Je inleg is dan vertienvoudigd!

Je kan zelf je verwachte vermogensgroei bereken via deze link!

*Er wordt uitgegaan van een rendement van 8%, dit is vergeleken met de S&P500, de belangrijkste Amerikaanse index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De afgelopen 25 jaar heeft de S&P 500 een rendement bereikt van 9,2%. Daarnaast is er uitgegaan van een inflatie van 2% per jaar.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Ik ben geen financieel adviseur en de content op dejongebeleggerij.nl is geen financieel advies.

De informatie op de website is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. 

Meest recente artikelen